Људи који пате од мањка сна имају већи ризик да оболе од грипа и других вируса

ГС
Foto: ГС

Особе које дужи временски период пате од недостатка квалитетног сна имају слабији имунитет.

Давно је свима познато колико је сан важан за правилно функционисање организма.

Упркос честим упозорењима и савјетима љекара, људи се често не придржавају правила које каже да треба да спавамо 8 сати дневно. Гледају серије или филмова до касно у ноћ, изласци или куцкање порука и дописивање путем друштвених мрежа чест су узрок због којег немамо довољно сна.

То их чини подложнијим грипу и другим вирусима.

Докторка Ребека Робинс објаснила је шта се догађа у мозгу када спавамо мање од шест сати сна и колико велику разлику може да направи и само један сат више.

"Ако једну ноћ спавате осам сати, а већ следећу шест и тако мењате ритам, ви заправо шаљете мозгу поруку да се прилагођавате другој временској зони. Сваки следећи одлазак у кревет постаје изазов за њега и збуњујете га. Токсини које мозак тада испушта могу да доведу до озбиљних компликација и проблема попут деменције."

Такође, истраживања су показала да они који не спавају довољно имају веће шансе за обољевање од грипа и разних вируса јер имунитет пада и људи постају осјетљиви.

Имати тачан распоред одласка у кревет и буђења кључно је у одржавању здравља. "Многи мисле да само деца треба да имају добру рутину спавања, али је истина да је она неопходна и одраслима."

Докторка Робинс предлаже да не користите телефон прије спавања већ да одвојите неколико минута за медитацију и након тога утонете у сан.

Такође, ако се будите током ноћи, немојте да узимате телефон у руке. Покушајте да сједнете и одрадите медитацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана