Људи који касно одлазе на спавање су у већем ризику да оболе од ове болести

Г.С.
Људи који касно одлазе на спавање су у већем ризику да оболе од ове болести

Неусклађеност између редовног сна и исхране може негативно да утиче на хормоне који регулишу апетит, метаболизам глукозе и расположење, а „ноћне птице" су у озбиљном ризику од неких болести.

Људи који касно лијежу, у "ситне сате" одлазе на спавање, могу да буду у већем ризику од дијабетеса у односу на "кокошке" – оне који на спавање одлазе сат, два, три… прије поноћи, открива нова студија. Нова студија, објављена у часопису Annals of Internal Medicine, открила је да "ноћне птице" или људи са "вечерњим хронотиповима", имају већу шансу да им нездраве животне навике постану начин живота и да развију дијабетес. Према новој студији, људи који више воле да касно лијежу и касно се буде, могу да угрозе своје здравље.

Хронотип је природна склоност, коју тијело има за буђење и одмарање у одређеним тренуцима. Генерално, људи могу да се категоризују као они који имају хронотип "ране птице" или "ноћне сове". Хронотип особе може да утиче на апетит, осјећај будности/поспаности и основну тјелесну температуру. Није тајна да квалитет нечијих навика спавања утиче на њихово благостање. Али, докази такође указују на вријеме нечије ноћне рутине као фактор општег здравља.

"Особе које су "ноћне птице" имају 72 одсто повећан ризик од развоја дијабетеса, а то је значајно увећан ризик, када се упореди са "кокошкама", људима који рано одлазе на спавање" истиче др Сина Кианерси, први аутор студије и истраживач.

Особе које касно одлазе на спавање пуше и ријетко вјежабају

Истраживачки тим је такође открио да "ноћне птице" чешће пуше, ријетко вјежбају и учествују у другим негативним животним навикама. Др Кианерси објаснио је да због тога што је студија рађена на великој групи медицинских сестара средњих година, можда постоје нека ограничења у њеној примјени. Међутим, истраживање се заснива на општој идеји да преференције спавања неке особе могу да имају велике импликације на њихово здравље.

"Већ дуже од деценије биљлежи се утицај смјенског рада на наш метаболизам и инсулинску резистенцију. Међутим, анализе су показале да је тај утицај уочен код радника у дневним смјенама, што је веома занимљиво запажање" објашњава др Бетул Хатипоглу, професор медицине.

Људи који касно одлазе на спавање лошије се хране и имају вишак килограма

Како би разумијели везу између хронотипа и дијабетеса, др Кианерси и његов тим анкетирали су више од 60.000 медицинских сестара. У анкети су могле да рангирају своје преференције спавања по спектру – око 35 одсто учесница идентификоване су као особе које рано лијежу, док око 11 одсто њих спада у "ноћне птице" категорију.

Када је студија почела, нико од учесника није имао историју рака, кардиоваскуларних болести или дијабетеса. Од њих је затражено да пријаве сваку нову дијагнозу дијабетеса док се студија не заврши 2017. Истраживачи су такође користили упитник како би одредили начин живота медицинских сестара у 6 области: употреба алкохола, индекс тјелесне масе (БМИ), ниво физичке активности, статус пушења, трајање сна и исхрана.

Према упитнику, показало се да "ноћне птице" више пуше, имају нездраву дужину сна и уопште не вјежбају. Такође је постојала значајна повезаност између "ноћних птица" и лошије исхране и већег БМИ. Др Кианерси је објаснио да је други главни налаз из истраживања чињеница да су медицинске сестре "ноћне птице" имале 72 одсто повећан ризик од дијабетеса. "Ноћне птице" су такође у већем ризику од кардиоваскуларних болести и чешће користе дуван и алкохол.

Када унутрашњи телесни сатови одступају од свакодневног режима могу да се јаве бројни здравствени ризици

Др Кианерси наводи да је веза између фактора животног стила и повећаног ризика од дијабетеса "ноћних птица" оно што издваја налазе ове студије од претходних истраживања. Научници истичу да није сасвим јасно зашто се то дешава, иако ова статистика може да укаже да "можда постоји нешто и изван начина живота што узрокује ову везу". Једна од могућности је да је овај повећани условљен биологијом ноћних сова, или прецизније, начином на који њихови унутрашњи тјелесни сатови одступају од свакодневних распореда, шремоси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана