Људи који касно иду на спавање имају већи ризик од ове опасне болести

Г.С.
Foto: Илустрација

Истраживачи су такође открили да „ноћне птице”, односно људи који касно иду на спавање, имају већи БМИ, већи обим струка, више висцералне масноће и више масноће у јетри.

Људи који су активнији ноћу имају већи ризик од развоја дијабетеса типа 2, показало је истраживање. Они који остају будни до касно имају већу вјероватноћу да ће пушити или јести нездраву храну, рекли су истраживачи, иако су нагласили да повећани ризик од дијабетеса не мора бити посљедица само начина живота, како пише Експрес.

Холандска студија, која ће бити представљена на годишњем састанку Европског удружења за проучавање дијабетеса (ЕАСД) у Мадриду, користила је податке холандског истраживања Епидемиологије гојазности.

Истраживачи су анализирали вријеме спавања, обим струка и индекс тјелесне масе (БМИ) код 5.026 људи. Од укупног броја, 1.576 је имало МРИ скенирање за мјерење висцералне и јетрене масноће, док су електронски здравствени картони коришћени да се провјери како су људи добили дијабетес типа 2.

Пацијенти су категоризовани у три групе, или „хронотрипа”, на основу времена спавања: касни, рани и средњи.

Претходне студије показале су да је касни хронотип који преферира касно одлажење у кревет и касније буђење повезан с нездравим начином живота - рекао је др. Јероен ван дер Велде из Леиденског универзитетског медицинског центра у Холандији.
Група је праћена шест и по година, током којих је 225 пацијената дијагностиковано дијабетес типа 2.

Када се прилагоди за старост, пол, укупну тјелесну масноћу и факторе начина живота као што су физичке вјежбе, исхрана и пушење, студија је открила да су људи који су радије остајали будни до касно имали 46% већи ризик од дијабетеса типа 2 него људи у средњој групи.

Вјероватно објашњење је да циркадијални ритам или биолошки сат код касних хронотипова није усклађен с радним и друштвеним распоредом које прати друштво, што може довести до метаболичких поремећаја - рекао је др. Ван дер Велде.

Истраживачи су такође открили да ноћне птице имају већи БМИ, већи обим струка, више висцералне масноће и већи удио масти у јетри. То је зато што људи који су будни до касно чешће једу касно увече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана