Људи који иду у ово вријеме на спавање имају ризик од срчаних обољења

гс
Foto: илустрација

Одлазак на спавање прије 10 или након 11 сати навече, развија ризик од срчаних обољења, потврдиле су најновије студије.

Студија у којој је учествовало 88.000 испитаника показала је да су они који су ишли на спавање у раздобљу прије 10 сати и након 11 сати навече, развили већи ризик од срчаних обољења, до 12% већи.

"Тијело има 24-сатни тзв. дневни ритам спавања који регулише физичке и менталне функције", рекао је Давид Планс, један од истраживача.

"Иако још увијек не можемо одредити узроке зашто је тако, студија показује да ранији или каснији одлазак у кревет може пореметити ритам тијела, што може резултирати срчаним поремећајима и болестима".

Претходне студије наглашавале су повезаност између срчаних обољења и дужине спавања, а сада је по први пут, умјесто на трајању, фокус на самом времену одласка у кревет.

У студији трајања десет година, више од 88.000 испитаника биљежило је помоћу уређаја вријеме када иду на спавање. Након 5 година, показало се да је 3.172 учесника (3.6%) развило неке срчане болести попут срчаног удара, срчаних застоја или напада.

„Они који су ишли на спавање између 10 и 11 сати навечер су скупина гдје је ријетко ко имао проблема са срцем, успркос другим факторима као што су године, спол, пушење, маса тијела, крвни притисак или социјално-економски статус“, тврде испитаници.

„Наша студија показује да је споменуто вријеме за одлазак у кревет најпогодније за изнад споменути 24-сатни ритам тијела“.

Судећи према студији, најрискантније вријеме за одлазак на спавање је након поноћи, прецизније зато што се тијело у стању забунити и замијенити ноћно свјетло са ранојутрањим, што аутоматски нарушава његов ритам.

Стручњаци наглашавају да је потребно спровести даљња истраживања које ће одредити тачне узроке оваквих посљедица.

Довољна количина сна неопходна је за наш организам и његову добробит, а препоручује се да то буде 7-9 сати дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана