Људи који често дријемају током дана имају веће шансе за мождани удар

ГС
Foto: Илустрација

Људи који често дријемају имају веће шансе за развој високог крвног притиска и можданог удара, показало је ново велико истраживање објављено у часопису Hypertension.

Учесници студије који су обично дријемали током дана имали су 12 посто већу вјероватноћу да развију висок крвни притисак током времена и 24 посто већу вјероватноћу да ће имати мождани удар у поређењу с људима који никада нису дријемали.

Ако је особа била млађа од 60 година, свакодневно дријемање повећава ризик од развоја високог крвног притиска за 20 посто у поређењу с људима који никада или ријетко спавају током дана, према студији објављеној у понедјељак у часопису Hypertension Америчког удружења за срце (АHА).

Удружење је недавно додало трајање сна као једну од својих осам основних метрика за оптимално здравље срца и мозга.

Резултати су били истинити чак и након што су истраживачи искључили људе с високим ризиком од хипертензије, као што су они с дијабетесом типа 2, постојећим високим крвним прритиском, високим холестеролом, поремећајима спавања и који су радили у ноћним смјенама.

"Резултати показују да дријемање повећава учесталост хипертензије и можданог удара, након прилагођавања или разматрања многих варијабли за које се зна да су повезане с ризиком од кардиоваскуларних болести и можданог удара", рекла је др. Филис Зи, директорица Центра за циркадијалну медицину и медицину спавања на Нортвестерн медицинском факултету Универзитета Феинберг у Чикагу.

Студија је користила податке од 360.000 учесника који су дали информације о својим навикама дријемања за Биобанк у Великој Британији, велику биомедицинску базу података која је пратила становнике Велике Британије од 2006. до 2010. године.

Већина људи у студији који су редовно дријемали такође су пушили цигарете, свакодневно пили, хркали и имали несанице, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана