Људи ближи парковима биолошки млађи

ГС
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Градски паркови и зелене површине јачају биолошку разноврсност и дају осјећај мира, а људи који имају приступ зеленим површинама у просјеку су двије и по године биолошки млађи од оних који нису у близини зеленила, показује велика научна студија.

Портал "Сајенс адвенсис" преноси податке студије који доказују да живот у близини више зеленила може помоћи људима да буду млађи у односу на своје године.

Главни аутор студије Кизу Ким вјерује да су ова сазнања значајна за урбано планирање у смислу ширења зелене инфраструктуре за промоцију јавног здравља.

Изложеност зеленим површинама и прије се повезивала са бољим кардиоваскуларним здрављем и нижом стопом смртности.

Научници сматрају да су разлози "подмлађивања" - већа физичка активност и друштвене интеракције, а могуће је и да су паркови успорили старење на ћелијском нивоу.

Како би то истражио, тим који стоји иза научне студије испитао је хемијске промјене ДНК, познате као метилације.

Претходни рад показао је да такозвани епигенетски часовник, који се заснива на метилацији ДНК, може бити добар показатељ здравствених стања као што су кардиоваскуларне болести и рак, те стања когнитивних функција, а представља и тачнији начин мјерења старости од календарских година.

Ким и колеге пратили су више од 900 лица /бијелаца и црнаца/ из четири америчка града - Бирмингема, Чикага, Минеаполиса и Оукланда, у периоду од 20 година.

Користећи сателитске снимке, тим је процијенио колико су адресе становања испитаника биле близу вегетацији и парковима, те је упоредио ове податке са узорцима крви узетим у 15. и 20. години истраживања како би одредио биолошку доб тих лица.

Научни тим је затим израдио статистичке моделе за процјену резултата и контролу других варијабли, попут образовања, висине прихода и кориштења дувана, које су могле утицати на резултате.

Откривено је да су људи чији су домови били окружени са бар 30 одсто зеленила у радијусу од пет километара били у просјеку двије и по године биолошки млађи у поређењу са онима чији су домови били окружени са 20 одсто зеленила.

Црнци са већим приступом зеленим површинама били су само годину дана биолошки млађи, док су бијелци били три године млађи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана