Љубавни неуспјеси и мушко ментално здравље: Шта кажу најновија истраживања

Мр сци др мед Александар Пејић
Љубавни неуспјеси и мушко ментално здравље: Шта кажу најновија истраживања

Студија из 2019. године објављена у часопису Journal of Social and Personal Relationships открила је да "мушкарци који су доживјели недавни раскид пријављују више нивое депресије, анксиозности и усамљености у поређењу са женама."

Ово сугерише да су мушкарци рањивији на проблеме менталног здравља након завршетка романтичне везе. Студија из 2018. године објављена у часопису Journal of Affective Disorders открила је да "мушкарци који су доживјели партнерову невјеру пријављују више нивое депресије, анксиозности и симптома посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП) у поређењу са женама." Обмана у везама, попут невјере, очигледно има већи негативан утицај на ментално здравље мушкараца, закључак је ове научне студије.

Ове студије пружају снажне доказе да су мушкарци склонији испољавању депресије, анксиозности и других проблема менталног здравља као резултат љубавних неуспјеха, раскида, невјере и потешкоћа у везама у поређењу са женама. Више стопе ових проблема код мушкараца повезане су са факторима као што су особине личности, механизми суочавања и друштвена очекивања везана за мушкост.

Један од мојих пацијената, зваћемо га Марко, дошао је на терапију након што је претрпио тежак раскид. Осјећао је дубоку тугу и губитак, што је прерасло у интензивну анксиозност и депресију. Марко је говорио како се осјећа беспомоћно и неспособно да се носи са свакодневним обавезама. Познати амерички глумац и писац Робин Вилијамс једном је рекао: "Сви смо ми у борби коју не видимо. Будите љубазни, увијек." Ова изјава наглашава важност разумијевања и подршке коју мушкарци требају у тешким временима.

Мушкарци се често суочавају с друштвеним притисцима који их спречавају да изразе своје емоције или потраже помоћ. Традиционални мушки идеали, као што су самосталност и емоционална контрола, могу отежати мушкарцима да се суоче са љубавним неуспјесима и обманама. То може довести до дубљих проблема са менталним здрављем, као што су анксиозност и депресија.

Симптоми анксиозности и депресије узроковани љубавним проблемима код мушкараца укључују:

- Стални осјећај туге или празнине

- Губитак интереса за активности које су некада биле угодне

- Потешкоће са спавањем или прекомјерно спавање

- Умор и недостатак енергије

- Осјећај безвриједности или претјеране кривице

- Потешкоће у концентрацији и доношењу одлука

- Повећана употреба алкохола или дрога

Лијечење анксиозности и депресије код мушкараца захтијева свеобухватан приступ. Као психијатар, препоручујем сљедеће стратегије:

1. Медикација: Антидепресиви и лијекови против анксиозности могу бити корисни у ублажавању симптома.

2. Психотерапија: Когнитивно-бихевиорална терапија (КБТ) помаже пацијентима да препознају и промијене негативне мисли и понашања која доприносе њиховим проблемима.

3. Подршка групе: Укључивање у групе подршке може пружити емоционалну подршку и охрабрити мушкарце да отворено разговарају о својим осјећањима.

(Аутор је специјалиста психијатрије)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана