Љековите добробити уља авокада за тијело и организам

Nezavisne
Foto: Unsplash

Авокадо има и највећи удио бјеланчевина међу воћем, богат је извор витамина Е и калијума, у корисним количинама садржи и витамин Ц, витамин Б6 и лутеин.

Такође има висок удио једноструко незасићених масних киселина за које се сматра да смањују ниво холестерола у крви. Авокадо броји више од 400 врста и све се разликују по облику, боји и укусу. Некада су га звали крушка алигатора због његовог облика и тврде зелене коже појединих врста.

Први су га узгајали и јели Инке, Олмеци и Маје, а редовном конзумацијом примијетили су да је воћка изузетно љековита и здрава. Тајна овог здравог плода крије се у његовом саставу, којег чини 77 одсто уља, и то изразито љековитог.

Нерафинисано уље авокада има зеленкасту боју, док је исти производ добијен без рафинације посебно богат витамином Е, којег садржи више од многих маслинових уља.

Нова истраживања европских научника доказују да уље авокада може бити најважнији извор коензима Q10, који заузврат игра важну улогу у осигурању нормалног функционисања срца, јетре и бубрега. Уље авокада не вади се из сјемена, већ из пулпе, тако да има сва корисна својства воћа.

Пет добробити авокада

1. Стимулише рад мозга

Стручњаци га сматрају одличном намирницом за очување здравља мозга због високог удјела витамина Е и омега 3 киселина.

Омега 3 киселине мозак одржавају здравијим тако што побољшавају доток крви у предњи дио мозга задужен за размишљање, понашање, планирање и доношење одлука, док витамин Е смањује напредовање Алцхајмерове болести. Препорука стручњака је појести један авокадо дневно.

2. Побољшава и регулише пробаву

Авокадо садржи Б витамине који отпуштају пробавне ензиме. Ови витамини побољшавају и способност тијела да упије нутријенте који имају веома битну функцију у процесу пробаве. Влакна авокада подстичу елиминацију токсина из организма. На примјер, више влакна налази се у авокаду него у јабуци.

3. Побољшава здравље и љепоту коже

Авокадо може побољшати изглед коже, а због удјела засићених масних киселина омогућава кожи да задржи влагу. Присутне омега 3 киселине смањују црвенило и надраженост те подстичу брзи процес обнављања коже. Редовна конзумација смањиће знакове старења и подстакнути стварање колагена и тако побољшати чврстоћу и еластичност коже.

4. Помаже при скидању килограма

Иако је авокадо богат мастима и калоријама, одличан је помагач у процесу мршављења. Захваљујући здравим масноћама које садржи, након конзумације овог воћа брзо се јавља осјећај ситости, те је мања потреба за јелом. Богат је Л-карнитин аминокиселином, која се користи за брже топљење масноће.

5. Добробити уља авокада за косу

Уље авокада незаобилазан је третман и за неукротиву, суву и обојену косу коју често прате испуцале власи. Прави је извор многобројних састојака неопходних за здрав развој косе као што су: витамини, минерали, незасићене масне киселине, фолна киселина и протеини.

Као третман, уље авокада јача и штити власи косе као ниједно друго уље.

Добија се хладним цијеђењем (механичким путем) из плода авокада, које је богато мастима и може да садржи и до 30 одсто уља.

За регенерацију исушене косе

Уље авокада можете примијенити као регенератор за суву и исушену косу тако што ћете нанијети уље на мокру косу од власишта до врхова. На овај начин ћете постићи савршену мекоћу и сјај, а ваше ће власи бити додатно хидратизоване.

За циркулацију власишта и против опадања косе

Мало уља авокада ставите на длан па утрљајте по цијелом власишту. Ово уље подстиче циркулацију крви те смањује зачепљене фоликуле косе. На тај начин подстиче и стимулише раст косе.

Против перути

Уље авокада може бити и ваш савезник у борби против неугодне перути. Можете га примијенити тако што ћете га прије прања косе утрљати у власиште. Његова масноћа спријечиће исушивање власишта и стварање неугледних љускица.

Енергетска вриједност:
100 г свјежег авокада има 160 кцал
Од тога садржи:
2% протеина
14,6% масти
8,5% угљикохидрата
6,7 г дијеталних влакана
0,6 г шећера

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана