Љекари упозоравају вегане да озбиљно ризикују

Agencije
Љекари упозоравају вегане да озбиљно ризикују

Веганска исхрана је углавном здрава, са ниским холестеролом и штити од срчаних болести, али њени сљедбеници морају узимати додатке витамина Б12 или ризиковати стање које узрокује трајно дрхтање на рукама и ногама, кажу стручњаци.

Већина људи добија витамин Б12 из млијека, али супституенти на бази биљака немају довољно високе нивое да би заштитили одрасле и дјецу од периферне неуропатије, што је неповратно.

“Постоји опасност да млади људи крену вегански, а да немају Б12 и то би им могло створити неравнотежу да добију озбиљну неуропатију.

Он би то лако могао да санира произвођач млијека на биљној бази, рекао је. „Нивои у биљном млеку треба да буду виши него што су тренутно. Да су три пута виши, не би постојали проблеми"

Интернет тврди да веганима не треба додатни Б12 и да тврдња није заснована на доказима, рекао је Том Сандерс, професор исхране и дијететике са Кингс колеџа у Лондону.

"Забринут сам зато што многи људи мисле да је то мит", рекао је Сандерс. Џаини у Индији једу веганску храну, али, рекао је, "сви њихоови љекари које познајем имају ињекције Б12".

Студије су показале да је ниво Б12 у веганима око трећине онога што је потребно. Други аспекти веганске исхране су здрави, али, рекао је Сандерс, “Б12 је једна ствар о којој бринемо“. Посебно се брине за дјецу. У једном случају беба коју је дојила мајка са недостатком Б12 добила је неуропатију.

Веганска исхрана богата воћем и поврћем и махунаркама вјероватно је здрава, али вегани и даље могу да претјерују са посластицама, колачима, чипсом и пивом, рекли су научници, а неке месне замене су веганске кобасице.

За сада нема доказа да вегани дуже живе. "Не постоји значајна разлика у укупној смртности вегана и људи једу млеко и месо", рекао је Кеи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана