Љекари потврдили: Промјена мириса зноја и задаха је знак тешке болести

ГС
Foto: Илустрација

Тјелесни мирис је непријатан мирис узрокован бактеријама на кожи које разграђују зној у киселине.

Обично појачан тјелесни мирис осјећамо уласком у пубертет захваљујући хормонима андрогенима. Прије пубертета наша тијела најчешће немају мирис. Такође, сам зној не мирише и уопштено има важну улогу у регулисању температуре, али бактерије га користе као плодно тло и стварају непријатан мирис, каже др. Софи Њутон, љекарка опште праксе.

1. Прекомјерна тежина

Људи с прекомјерном тежином, дебљином и гојазношћу имају већу вјероватноћу да ће имати јачи тјелесни мирис. То се објашњава "наборима" на кожи због којих се бактерије више накупљају. Ранија истраживања су открила и де дебљина утиче на способност њуха, па је мања вјероватноћа да ће гојазни људи моћи да примјете када лоше миришу.

2. Дијабетес

"Они који имају дијабетес понекад имају воћни дах, али и њихов тјелесни мирис осјети се као воћни", објашњава Њутон. Ако имате дијабетес, промјена тјелесног мириса могла би да буде знак кетоацидозе. Дијабетичка кетоацидоза је озбиљан недостатак инсулина у тијелу када тијело не може да користи шећер за енергију и умјесто тога почиње да користи масноћу, ослобађајући кетоне. Високи проценат кетона узрокује киселост крви, а мирис постаје воћни.

3. Болест јетре

"Људи који имају болесну јетру, имају непријатнији тјелесни мирис, који се често упоређује са оним од поквареног јаја. Уз то се могу и јаче да се знојие", каже др. Њутон.

4. Болест бубрега

Обољели од узнапредовале хроничне бубрежне болести могу да имају јачи мирис који подсјећа на амонијак, због накупљања токсина у тијелу као последице неправилног рада бубрега.

Како се борити против лошег мириса тијела?

-Свакодневно се купајте или туширајте сапуном како бисте уклонили вишак бактерија с коже.

-Користите антиперспирант, јер он смањује вишак зноја, док дезодоранс маскира мирис.

-Носите чиста, природна влакна која омогућују кожи да дише.

-Ограничите зачињену храну од које ваш зној може да има мирис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана