Љекар упозорава на двије воћке највише гоје: Садрже много шећера, а Срби их тамане

Г.С.
Foto: Илустрација

Током љета воће и поврће је незаобилазно на нашем менију, највише зато што им је тада сезона, али и зато што нам због врућине више пријају свеже намирнице.

Воће и поврће је пуно витамина, минерала, влакана и одлично је за здравље, али то не значи да можемо да га једемо у неограниченим количинама, јер оно ипак садржи шећер. То је слаткиш из природе са којим не треба претјеривати.

- Око 200 грама воћа дневно је сасвим довољно, том количином се уноси довољна количина свих минералних материја које су нам потребне и дијетних влакана. Ако говоримо о соковима, свеже цеђеним, то је количина од 120 до 150 милилитара дневно, не више. Поврће минимум 400 грама односно четири порције. Поврће нема шећера, има минералних материја, дијетних влакана која су нам неопходна за здравље читавог организма”, рекла је једном приликом за “РТС Ориднацију” специјалиста исхране др Верослава Станковић.

Ево шта се дешава ако унесете превише шећера

- Уколико је дужи временски интервал током којег уносите већу количину може доћи до промене гликорегулације, односно до пораста гликемије, а самим тим може током времена да доведе до појаве гојазности, хиперинсулинемије и дијабетеса типа 2”.

Које воће садржи највише шећера?

- Шљива и грожђе садрже највише шећера, не узима се џабе грожђани шећер. Што се тиче лубенице и диње, невероватно је да лубеница има већи гликемијски индекс од диње, а диња је наизглед слађа, али опет има мању количину воде од лубенице, тако да је можда препорука диња која има и већу нутритивну вредност у односу на лубеницу”, рекла је др Станковић, преноси Ало.

Ово воће се најтеже вари.

- Шљиве и крушке спадају у воће које је теже за варење зато што имају већу количину дијетних влакана. Иначе је то изузетно здраво воће. Што се тиче кајсије, брескве, обоје су обојено воће које има велику количину бета каротена и осталих фитонутријената који имају антиоксидативну улогу. Не бих заобишла купину, јагода је већ прошла, малина, све то бобичасто воће које је пребогато фитонутријентима, помаже у борби против карционома, слободних радикала, за подизање имунитета”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана