Љекар открио на које компликације може указивати промјена изгледа пупка

Klix.ba
Љекар открио на које компликације може указивати промјена изгледа пупка

Већина људи не обраћа претјерано пажњу на пупак. Међутим, љекари упозоравају на то да се на њему могу појавити компликације које могу бити опасне по здравље.

Иако након рођења пупак нема функцију, суптилне промјене његовом изгледу могу бити показатељ да нешто није уреду с вашим здрављем. Како наводи британски љекар Дан Бамгардт, једна од њих је пупчана кила, која се јавља када се дио цријева избочи кроз пупак, што узрокује отицање.

Оне су обично безопасне и углавном се јављају код дојенчади, иако су уједно и друга најчешћа врста киле код одраслих. Прекомјерна тежина или вишеструка трудноћа могу повећати ризик да одрасли добију пупчану килу. У већини случајева није потребно лијечење, иако ће кила можда требати бити хируршки уклоњена бол или блокира цријева.

Oн је такође указао на ријетку компликацију која се зове чвор сестре Мери Јосеп. Добио је име по часној сестри која је открила да многи пацијенти с касним стадијумом рака имају оток или чвор у близини пупка. Ово може бити знак да се рак проширио.

Још једна компликација до које може доћи се зове цапут медусае, односно Медузина глава. Ријеч је о мрежи натечених вена око пупка. Из даљине изгледа као црна или плава модрица. Медузина глава није болест, иако је обично знак цирозе.

Отежава се проток крви кроз вене јетре, узрокујући да се она накупља у порталној вени и отиче у оближње вене у близини пупка. Ово повећава крвне жиле па оне изгледом почињу подсјећати на Медузину главу. Пупак такођер може бити мета инфекција па водите рачуна о томе да га редовно чистите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана