Лијекови у ријекама угрожавају глобално здравље

Танјуг
Foto: pixabay

ТОРОНТО- Загађење свјетских ријека лијековима и фармацеутским производима представља пријетњу по животну средину и глобално здравље, наводи се у најновијој студији.

Парацетамол, никотин, кофеин и лијекови за епилепсију и дијабетес су нашироко идентификовани у ријекама током студије коју је спровео Универзитет Јорк у Торонту, а која је, како наводи ББЦ, међу најобимнијим истраживањима спроведеним на глобалном нивоу.

Ријеке у Пакистану, Боливији и Етиопији су међу најзагађенијима, а најмање загађене су ријеке на Исланду, у Норвешкој и у амазонској прашуми.

Ипак, утицај многих од најчешћих фармацеутских једињења у рекама је још увијек углавном непознат, али је већ утврђено да растворени људски контрацептиви могу утицати на развој и репродукцију риба.

Студија је узорковала воду са више од 1.000 мјеста у више од 100 земаља, а закључено је да је више од четвртине од 258 река које су узорковане садржало “активне фармацеутске састојке" присутне на нивоу који се сматра небезбједним за водене организме.

Два најчешће откривена лијека су карбамазепин, који се користи за лијечење епилепсије и нервног бола, и метформин, који се користи за лијечење дијабетеса.

Пронађене су и високе концентрације такозваног "животног потрошног материјала" као што су кофеин (кафа) и никотин (цигарете), као и парацетамол против болова.

У Африци је у високим концентрацијама пронађен и артемисинин, који се користи у борби против маларије.

Најзагађеније локације биле су углавном у земљама са ниским до средњим приходима, и у областима где је било одлагања отпадних вода, лошег управљања отпадним водама и фармацеутске производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана