Лијек који скоро свакодневно користимо може имати бизаран ефекат

ГС
Лијек који скоро свакодневно користимо може имати бизаран ефекат

Научници у Америци утврдили су да један од најраспрострањенијих и најчешће коришћених лијекова широм свијета, парацетамол, има прилично бизаран нежељени ефекат.

Како научници наводе, употреба парацетамола може да промијени вашу перцепцију ризика и тако вас потенцијално доведе у опасност, јер, како кажу, утиче на понашање људи.

Лијек, у Америци познат као ацетаминофен, користи се и као аналгетик (олакшање бола) и антипиретик (умањење грознице), а управо за овим медикаментом најчешће посежемо када имамо повишену температуру.

Ако се придржавате праве дозе, ријетко изазива нуспојаве, али су научници сада дошли до сазнања да су они који га узимају склонији ризику у односу на људе који су у експерименту узимали плацебо. На шта научници конкретно мисле?

Наиме, узимање парацетамола утиче на различите психолошке процесе, што значи да узрокује мање емпатије, мање реакције усљед повријеђених осјећања и отупљујуће когнитивне функције.

– Изгледа да парацетамол дјелује тако да људи осјећају мање негативних емоција када размишљају о предузимању ризичних активности – једноставно се не осјећају толико уплашено – рекао је неуронаучник Балдвин Веј, коаутор ове студије.

Студија је показала да парацетамол има одређене ефекте на психу, односно да смањује позитивне и негативне емоције, укључујући и повријеђена осјећања, узнемиреност због патње друге особе, па чак и сопствену радост.

У једној студији 189 учесника добило је или 1.000 мг парацетамола – препоручену дозу за лијечење главобоље – или плацебо лијек. Након што су сачекали да пилула делује, аутори студије затражили су од испитаника да на скали од 1 до 7 оцијене колико су неке акције ризичне по њиховом мишљењу.

Они који су били под утицајем парацетамола давали су ниже оцјене у односу на групу која је добила плацебо, притом оцјењујући активности попут скакања падобраном, промјену каријере у тридесетим, самостално шетање ноћу у небезбиједном крају.

Иначе, истраживачи са Универзитета у Сиднеју у априлу 2021. спровели су студију која је утврдила да парацетамол даје најслабији ефекат када се узима за акутни бол у леђима.

– Иако је употреба парацетамола широко распрострањена, његова ефикасност у ублажавању бола утврђена је за само неколико стања, а његова стварна корист је често скромна. Докази високог или умјереног квалитета да је парацетамол бољи од плацеба за ублажавање бола били су доступни за само 4 од 44 испитана стања која проузрокују бол – истакли су аустралијски стручњаци.

Максимална доза коју одрасли могу да узму за 24 сата је осам таблета од 500 милиграма лијека. Љекари кажу да увијек треба направити најмање четири сата између сваке дозе таблета. Уобичајена доза за одрасле је једна или две таблете од 500 милиграма до четири пута у току 24 сата.

Парацетамол је сигуран за узимање током дужег временског периода, све док не узимате више од препоручене дозе. Уколико узмете више лијека него што је дозвољено, можете изазвати озбиљне нежељене ефекте.

Никада не падајте у искушење да повећате дозу или да узмете двоструку дозу ако су болови претерано изражени.

Љекари упозоравају да је лијек парацетамол најчешћи лијек с којим долази до предозирања, тврде у истраживању Универзитета Охајо.

Тада може да дође до отказивања јетре, чак иако употребљавате лијекове за заштиту јетре. Мала количина токсичног једињења се формира у јетри када попијемо лијек парацетамол. У случају предозирања долази до нагомилавања токсичног једињења.

Пошто је јетра оштећена токсинима, симптоми који се развијају укључују болове у ребрима, жутило коже и беоњача. Долази до убрзаног дисања, конфузије, дезоријентације и смањење уринирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана