Лијечи упале мокраћних канала, дијабетес, анемију: Биљка која чисти организам од токсина

ГС
Foto: Илустрација

Самоникла коровска биљка коприва у народу је чувена по својим љековитим својствима, посебно узевши у обзир чињеницу да је сваки дио ове биљке добар по здравље – лист, коријен и сјеме.

Обзиром на обиље витамина који су садржани у младим изданцима ове биљке, у народу чувена жара се одувијек користила као помоћ код анемије, упале мокраћних канала, спријечава упалне процесе у организму.

Још су стари Грци препознали љековитост коприве и користили је у сврху масаже против болова узрокованих реумом и остеопорозом. Она се сматра најпознатијим природним средством које помаже против анемије, односно малокрвности. Повољно утиче на стабилизацију шећера у крви, а захваљујући диуретском дејству и на регулацију крвног притиска. Поспјешује варење и излучивање токсина из организма.

Дјелотворна је и код болести дијабетеса, проблема са бубрежним каменцом, упалама мокраћних канала, анемије, кожних болести, повећања простате...

Она позитивно дјелује на проблем са алергијама, прехладом, гихтом, реумом, ишијасом, болести јетре, жучи и слезене, код лоша пробава, чира на желуцу и дванаестопалачном цријеву. Дјелотворна је и код болести дијабетеса, проблема са бубрежним каменцом, упалама мокраћних канала, анемије, кожних болести, повећања простате. Убрзава метаболизам, јача имунитет, спријечава упале, зауставља крварење. Подстиче обнову ћелија па тако помаже и код обнове хрскавичног ткива.

Како се прикупља коприва?

Коприва се бере у чистој природи, што даље од улице и загађених зона. Млади листови коприве, убрани прије цвјетања су најукуснији за конзумацију и имају најјаче дејство. Идеално вријеме за бербу листа коприве је прољеће, прије цвјетања, а може се брати и у јесен прије формирања сјемена. Приликом бербе, обавезна је заштита руку рукавицама јер мравља киселина и хистамин присутни у лисним длачицама могу надражити кожу те изазвати сврб, бол, црвенило и отеклину. Беру се сасвим млади листови, који се термички обрађују за тренутну конзумацију или се суше за каснију употребу.

Уколико желите да имате домаћу коприву током цијеле године, листове коприве можете осушити у хладовини, на прозрачном мјесту, па је тако осушане одложите у платнене кутиије или вреће. Коријен се вади у прољеће и јесен. Након што се четком добро очисти од земље, суши се као и лишће, у хладовини, на прозрачном мјесту.

Чај за чишћење организма

За припрему чаја за чишћење крви и цијелог организма потребно је загријати 200 милилитара воде до тачке кључања. Проврелом водом налити неколико листова свјеже коприве и оставити да одстоји у поклопљеној керамичкој шољи између 5 и 10 минута.

Чај никако не смије да се припрема у металној посуди или шољици. Након што је коприва одстајала у врелој води, мјешавину је потребно проциједити, по жељи засладити и конзумирати. Чај од коприве конзумирајте умјерено и никада га немојте конзумирати прије спавања. Чај је најбоље пити млак, незаслађен и у малим гутљајима. Чају можете да додате, мед, лимунов сок и изрендани ђумбир. Тако ћете додатно ојачати организам и заштитити га од разних инфекција које вребају зими, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана