Љекари упозоравају: Расте отпорност бактерија на антибиотике

Agencije
Љекари упозоравају: Расте отпорност бактерија на антибиотике

Доласком хладних дана, све више боравимо у затвореним просторијама које се не провјетравају довољно, тако да се капљичне инфекције лако преносе путем кашља и кијања.

Не треба заборавити ни директни контакт са болесним особама из породице или са посла. Са др Миланом Јовановић, професором оториноларингологије, разговарали смо о томе које се респираторне инфекције јављају у повећаном броју током јесени и зиме и како их треба лијечити.

Током јесени преовладавају бројне респираторне инфекције, и то прехлада, запаљење грла (ангина), запаљење ува и синуса, грла, бронхитис, упала плућа. Врло често долази до преклапања симптома, јер један узрочник може да доведе до више болести истовремено, посебно код старијих од 65 година, хроничних болесника и млађе дјеце. Постоји читав спектар тегоба на које се пацијенти жале: цурење носа, кијање, кашаљ, промуклост, бол у грлу, малаксалост, повишена температура, а некада могу бити отечени лимфни чворови на врату.

Како лијечити респираторне инфекције?

Терапија вирусних инфекција треба да буде симптоматска, а терапија бактеријских инфекција антибиотска. Међутим, често се антибиотици употребљавају и у ситуацијама када за то нема потребе, а уочена су и бројна нежељена дејства примјене антибиотика.

Откриће антибиотика је свакако једно од највећих достигнућа у медицини XX вијека. На самом почетку њихове примјене, сматрало се да ће бактеријске инфекције тиме коначно бити искоријењене. Међутим, усљед њихове неадекватне употребе, бактерије су временом постале организми који се мијењају и на тај начин "бране", односно одупиру ефектима антибиотика. Та способност бактерија се назива РЕЗИСТЕНЦИЈА, и заправо значи да се бактерије, на неки начин, прилагођавају и уче како да избјегну за њих штетно дјеловање антибиотика.

Резистенција се може преносити са једне на другу бактерију и то чак и између различитих врста, а то доводи до њихове још веће отпорности.

Сваки пут када узмемо антибиотике, отпорније бактерије не реагују, а неке чак постају отпорне на неколико различитих антибиотика, што их претвара у веома опасне патогене. У пракси то значи да ћемо у будућности чак и обичне бактеријске инфекције морати да лијечимо све јачим и јачим антибиотицима.

Додатно, треба нагласити да антибиотици нису селективни лијекови. Они делују како на лоше, тако и на оне добре бактерије у нашем организму. Уништавање добрих бактерија доводи до дисбаланса у цревној флори и тиме до низа непријатних стомачних тегоба, од којих су најчешћи пролив, грчеви и надимање. Због тога су пробиотски препарати данас дефинитивно постали "златни стандард" уз сваку антибиотску терапију. Савјетује се примјена пробиотика од првог дана антибиотске терапије, и још најмање 7-10 дана по завршетку, односно што дуже то боље.

Међутим, оно што је посебно важно истаћи јесте да, баш због резистенције, није свеједно који пробиотски препарат узимате уз антибиотик.

Наиме, пробиотски препарати у свом саставу углавном имају добре бактерије, које и саме бивају разграђене дјеловањем антибиотика. Осим тога, приликом примјене бактеријских пробиотских препарата, постоји опасност од њихове интеракције са лошим бактеријама у нашем организму и размјене гентеског материјала. Највећи проблем настаје ако се пренесе ген за резистенцију. То значи да би лоше бактерије као изазивачи болести могле постати отпорне на дјеловање антибиотика, а баналне инфекције би тиме биле практично неизљечиве.

Зато је јако важно да љекар познаје природу болести, да процијени да ли је примјена антибиотика уопште неопходна, а ако јесте, да уз антибиотик препоручи једину пробиотску гљивицу - Буларди.

Буларди је као гљивица потпуно отпоран на дјеловање антибиотика. Поред тога је еукариотска ћелија, па нема никакве могућности за директну комуникацију или размјену генетског материјала са бактеријама. То значи да се једино Буларди може истовремено примјењивати уз антибиотик, без икакве опасности од развоја резистенције.

Буларди пробиотик је једини на нашем тржишту у иновативном паковању, што значи да је сваки блистер додатно заштићен кесицом испуњеном инертним гасом. Тиме се гарантује његов квалитет и ефикасност, а препарат чува од штетних спољашњих услова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана