Крвне групе утичу на здравље

Срна
Крвне групе утичу на здравље

ЊУЈОРК - Постоје докази да крвна група утиче на здравље људи - Америчко удружење за срце навело је да људи с крвном групом А, Б или АБ имају већу вјероватноћу да ће доживјети срчани удар него они са нултом групом.

Истовремено, особе са нултом крвном групом "примамљивији" су за комарце - показала је научна студија.

Неки научници тврде да и одређена прехрана на основу крвне групе може довести до бољег здравља и смањеног ризика од одређених болести.

Ана Риос, прехрамбени нутриционистиа, наводи да постоје оптималне намирнице за људе с различитим крвним групама: нулта, А, Б и АБ.

Дио те тврдње занива се на идеји да крвне групе служе као "мапе историје" и генетике наших предака, те да је храна коју су наши преци обично јели боље прилагођена нашим тијелима, чак и у данашње вријеме.

Особе са крвном групом А требале би избјегавати месо, посебно црвено месо, и јести биљну прехрану богату свјежим воћем, поврћем, махунаркама и цјеловитим житарицама.

Људима са крвном групом Б препоручује се да једу биљке, али и већину меса /осим пилетине/. Они треба да избјегавају кукуруз, пшеницу, рајчице, кикирики и одређене сјеменке.

Крвна група АБ треба да једе плодове мора, млијечне производе, пасуљ, шпинат и житарице, али и да избјегава кукуруз, говедину и пилетину.

Особе типа АБ имају ниже нивое желучане киселине и стога би требале избјегавати кофеин и алкохол.

Особе са нултом крвном групом требале би јести храну богату протеинима, црвеним месом, рибом, перади и неким воћем и поврћем, али не и житарице, махунарке и млијечне производе.

Ипак, до данас постоји врло мало доказа да ће придржавање строгих препорука о прехрани уаснованој на крвној групи побољшати здравствене резултате, преносе научни портали.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана