Крварење десни може бити знак недостатка витамина C у организму

ГС
Foto: Илустрација

Иако је крварење десни знак гингивитиса, раног стадија пародонталне болести, може сигнализовати и низак ниво витамина C у вашем организму, сугерише истраживање објављено у медицинској магазину Nutrition Reviews.

Истраживачи су испитали 15 објављених истраживања у којима је учествовало 1.140 здравих људи, као и податке о здравственом стању и прехрани 8.210 особа добивених у испитивању које је спровео амерички Центар за контролу и превенцију болести.

Открили су да су ниске разине витамина C у крвотоку повезане с повећаним ризиком од крварења из десни, а примијетили су да повећање уноса витамина C може помоћи у рјешавању проблема.

Појачано крварење опћенито је један од симптома скорбута, болести узроковане озбиљним недостатком витамина C. Скорбут, који је често погађао морнаре у 18. вијеку који су били без приступа воћу и поврћу, данас је јако ријетка појава.

Препоручени дневни унос витамина C за одрасле је 90 милиграма (мг), а стручњаци за повећање залиха витамина C препоручују унос намирница попут кеља, наранџе, паприке и кивија или узимање додатака витамина C од 100 до 200 мг.

Такођер, стручњаци упозоравају да бисте требали консултовати свог зубара ако вам десни крваре приликом четкања или чишћења концем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана