Крпељи: Паразити који представљају велику пријетњу по здравље

GS
Foto: Pixabay

Крпељи су мали паразити који могу представљати значајну пријетњу по здравље људи и животиња. Ови мали паукови који се хране крвљу могу се наћи широм свијета, а њихова популација расте у многим областима.

Крпељи су најактивнији током топлијих мјесеци, а могу се наћи у различитим окружењима, укључујући шуме, травнату површину и чак и вашу дворишну површину. Осим што узрокују нелагоду и иритацију када угризу, крпељи могу преносити различите болести, укључујући Лајмску болест, пегаву грозницу Рокија Маунтина и енцефалитис који се преноси.

Знање о томе како се заштитити од крпеља и шта учинити ако вас угризе, кључно је у спречавању преноса болести које се преносе крпељима. У овом чланку истражићемо све што требате знати о крпељима, укључујући њихова станишта, начин исхране, болести које могу пренети и најважније, како се заштитити од уједа крпеља.

Шта су крпељи?

Крпељи су мали паукови паразити који се хране крвљу животиња, укључујући и људе. Често се налазе у шумским подручјима, високој трави и жбуњу, али их се такође може наћи у вртовима, парковима и чак на кућним љубимцима.
Крпељи могу варирати у величини од сјеменке мака до мале грожђице и долазе у разним бојама, укључујући смеђу, црну и црвенкасто смеђу. Неки врсте крпеља су познате по преношењу болести, што их чини озбиљним здравственим проблемом.
Шта крпељи једу?

Крпељи се хране крвљу сисара, птица, гмизаваца и других животиња. Након што се закаче на животињу или човјека, крпељи се завлаче под кожу и почињу сисати крв. Ово траје обично неколико сати, а понекад и до неколико дана, прије него што се крпељ засити крви и отпадне.
Колико дуго крпељ може преживјети?

Крпељи могу преживјети дуже него што бисте очекивали. Неки крпељи могу преживјети више од годину дана без хране и воде. Међутим, већина врста крпеља не преживљава дуже од три мјесеца без крви. Такође, крпељи су активнији у летњим мјесецима када је температура висока и влажност ниска, па су услови за њихово преживљавање повољнији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана