Ковид има нов симптом, пацијенти нису ни свјесни да је то од вируса

ГС
Foto: Илустрација

Симптоми се мијењају кроз сојеве, али им се сада придружује још један нов који до сада није био карактеристичан за ову болест.

Седми талас вируса корона, исто као што је био случај и са првим, поново напада најстарије међу нама, па су, сматрају љекари, неопходне строжије мјере и већа епидемиолошка контрола.

Ситуација је таква да код већине заражених ковидом-19 уопште нема симптома. Када се јаве први знаци вируса, углавном су благи и често их ни тест не детектује, односно буде негативан, а пацијент је заправо позитиван на ковид. Млади се заражавају исто као и старији, али код њих је најчешће клиничка слика блажа од грипа и личи на обичан назеб, иако то није. Јавља се благо повишена температура, гушобоља која траје дан или два. Стручњаци подсјећају да је важно да се тестирамо, због себе, а и због других.

"Један од симптома је бол у кичми, скоро сваки други, трећи пацијент од 40 година, па надаље, нема никакве тегобе, и први пут се сусрећемо са овим симптомима", рекао је др Александар Сртојановић директор Дома здравља "Палилула" и додао:

"Овај сој је специфичан. Имате бол у кичми, немате температуру и ви дођете као да сте нешто радили и урадите тест и позитивни сте. Такође, имамо и заражене бебе од месец, месец и по дана. Имате адолесценте, они то на ногама преболе. Буду блажи симптоми. Али, одрасли су угроженији", навео је др Стојановић за домаће медије, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана