Конзумирањем овог напитка можете да зауставите болести мишића

ГС
Конзумирањем овог напитка можете да зауставите болести мишића

Особе које су шест мјесеци сваки дан пиле барем три шољице вруће чоколаде могле су да ходају више него остали.

Конзумирање једне шољице вруће чоколаде на дан помаже старијим особама да остану здраве и виталне јер какао у чоколади стимулише циркулацију у ногама, указује студија рађена на људима са уобичајеном болешћ́у периферних артерија.

Истраживање је спроведено на особама старијим од 60 година, које болују од болести артерија, због које се јављају грчеви у ногама за вријеме ходања, а истовремено се истраживао утицај какаоа на здравље и организам.

"Какао и тамна чоколада садрже епикатехин, који побољшава проток крви и омогућава особама да више вјежбају", сматра др Наоми Хамбург, предсједница Савјета за периферне васкуларне болести Америчког удружења за срце, пише Дејли мејл.

Особе које су учествовале у истраживању биле су подељене у две групе, она која је пила какао и она која је пила плацебо напитак без какаоа.

Њихово кретање мјерило се прије почетка истраживања и након шест мјесеци. Такође им се мјерио проток крви у ногама помоћу МР-а. На крају самог истраживања особе које су свакодневно пиле какао могле су да ходају 42,6 метара више него раније, а особама које су пиле плацебо даљина ходања смањила се за 24,2 метара.

Резултати показују да какао помаже у ходању и виталности, као и у побољшању стања и здравља мишића. Ова студија је истовремено показала да какао, као приступачна и јефтина намирница, може да помогне у лијечењу и заустављању болести мишића и артерија у ногама.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана