Конзумирање кафе у трудноћи може негативно да утиче на дијете

ГС
Foto: Илустрација

Тешко је замислити почетак дана без шољице кафе, али труднице би требало да припазе јер, према новом истраживању, кофеин може негативно да утиче на дијете.

Дјеца која су била изложена малим количинама кофеина прије рођења у просјеку су нижа од дјеце чије мајке нису конзумирале кофеин током трудноће, показују резултати најновијег истраживања.

Стручњаци су утврдили да су дјеца изложена кофеину била нижег раста у доби од четири године, па се та разлика повећавала након осме године. Разлике у висини нису велике, али постоје, наводе стручњаци.

Трудницама се препоручује мање од 200 милиграма кофеина дневно. Шољица инстант кафе има око 100 милиграма, а шољица филтриране кафе око 140 милиграма. Док шољица чаја са кофеином има око 75 милиграма.

Забринутост постоји, истичу стручњаци, јер ако би се нижи раст у раном дјетињству наставио и у одраслој доби постоји ризик од болести срца и дијабетеса који су повезани с нижим растом.

Али, још се не може утврдити, додају, да ли ће се та разлика у расту између дјеце наставити и у одраслој доби, пише Н1инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана