Контактни спортови дегенеришу мозак

Srna
Foto: today

СИДНЕЈ- Спортисти који се баве контактним спортовима оболијевају од можданих болести - наводе аутралијски научници.

На више од половине од двадесет и једног мозга, које су бивши спортисти донирали Аустралској спортској банци мозга, откривени су знакови хроничне трауматске енцефалопатије /ЦТЕ/.

Ријеч је о неуродегенеративној болести проузрокованој ударцима у главу и потресом мозга код спортиста који се баве контактним спортовима, затим хокејом на леду, фудбалом и кошарком, показала је научна студија.

Болест погађа појединце у средњим годинама и неколико година након престанка траума мозга.

ЦТЕ се са сигурношћу може открити само прегледом мозга након смрти, а повезује се са проблемима менталног здравља у распону од симптома промјене расположења и понашања до когнитивних оштећења и деменције.

Студија, коју је одобрио Одбор за етичку ревизију локалног здравственог округа у Сиднеју, показује прелиминарне налазе засноване на истраживању двадесет и једне донације до 26. марта 2021.

Сви донатори органа бавили су се спортовима за које је карактеристичан ризик од поновљених повреда главе, а 17 међу њима играло је фудбал - подаци су студије објављене у часопису "Медикал журнал оф Аустралија".

Само у случају једног донатора није установљен неки облик неуродегенеративних промјена, а код 13 су пронађене двије или више неуродегенеративних патологија.

Показало се да је најчешћа неуропатологија била управо хронична трауматска енцефалопатија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана