Конгрес ХИСПА: Посљедице КОВИД-а посебно манифестне на кардиоваскуларном систему

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - Након Међународног конгреса ХИСПА БХ, као значајног научног догађаја, чији је циљ да наука буде приступачна у непосредној пракси, донесен је низ закључака, међу којима и тај да је вирус корона код обољелих проузроковао низ промјена на органима и системима, а посебно су посљедице манифестне на кардиоваскуларном систему.

"У протекле двије године значајно се повећао морбидитет и морталитет од кардиоваскуларних болести, као и степен њихових клиничких манифестација. Показано је да су мјере заштите, како личне /ношење маски, социјална дистанца/, тако и друштва у цјелини /вакцинација/ значајно спријечиле број компликација у /пост/ковид периоду", наведено је у закључцима.

Посљедњи, четврти закључак, подразумијева да је континуирана едукација здравствених радника, али и становништва у цјелини, апсолутни предуслов очувања здравља и превенције кардиоваскуларних и других болести, саопштено је јутрос из Болнице "Свети врачеви" Бијељина.

Када је ријеч о усаглашеним препорукама, неопходно је да сви они који су преболовали ковид 19 инфекцију обавезно посјете свог изабраног/породичног љекара, провјере своје здравствено стање ради даље адекватне дијагностике пост-ковид синдрома, превенције и лијечења компликација.

"Важно је наставити са мјерама заштите /вакцинација, ношење маски-у складу са препорукама/ због сузбијања пандемије и спречавање постковид компликација. Препорука је креаторима здравствених политика и здравственим установама да у наредном периоду посебну пажњу усмјере на програме превенције болести и промоције здравља у области кардиоваскуларних болести", наведено је у саопштењу.

Из Болнице су захвалили свим учесницима, спонзорима, посјетиоцима, јавним институцијама, медијима и свим људима добре воље који су подржали идеју да у Бијељину буду доведени свјетски стручњаци.

"Посебну захвалност упућујемо предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, Његовој светости патријарху српском Порфирију и Његовом преосвештенству епископу Фотију, уз чију је подршку и благослов овај научни скуп добио значај који му и припада", напоменули су из Болнице.

Други међународни Конгрес ХИСПА БХ, који је одржан у Бијељини од петка до недјеље, 1. до 3. априла, у организацији Удружења ХИСПА БХ, Болнице "Свети врачеви" и Свјетског удружења за васкуларно здравље, према оцјени учесника и стручне јавности по много чему је најјачи догађај у посљедњих 30 година у Републици Српској и БиХ.

Конгрес ХИСПА БХ, са међународним учешћем, окупио је еминентне стручњаке из 12 земаља, 700 предавача и више од 1.000 посјетилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана