Колико времена на сунцу је потребно за дневну дозу витамина Д?

ГС
Колико времена на сунцу је потребно за дневну дозу витамина Д?

Са доласком љета вребају и опасности од штетних УВ зрака, међутим, сунчева свјетлост нам је ипак потребна за стварање витамина Д.

Више од 50 одсто европске популације пати од недостатка витамина Д, показују истраживања, а употреба креме са заштитним фактором смањује синтезу овог сунчевог витамина за више од 90 одсто. Било би логично да се љето искористи за сунчање. Ипак, дерматолози упозоравају на опасности.

Недостатак витамина Д повезан је са бројним здравственим проблемима. Некада се сматрало да витамин Д игра виталну улогу у минерализацији костију и зуба, а добро је познато да његов недостатак може довести до рахитиса код деце (због чега се назива и витамином против рахитиса), а код одраслих до остеопорозе.

Новија истраживања повезују низак ниво витамина Д са многим другим болестима савременог човјека: гојазношћу, дијабетесом, кардиоваскуларним и аутоимуним болестима, разним врстама рака, депресијом, псоријазом и неплодношћу. Чини се да витамин Д има веома моћан ефекат - смањује упалу и побољшава имунитет.

Витамин Д за неколико минута

С обзиром на то да данас већина нас проводи дане у затвореном простору, посебно зими, када је природно много мање сунца, а љети смо мазани заштитним кремама које не дозвољавају УВБ зрацима да продру у кожу, влада епидемија недостатка "сунчевог" витамина.

На питање колико минута дневно треба да проведете на сунцу да бисте "упили" довољну количину овог важног витамина - одговор је компликован. Ово зависи од неколико параметара – доба дана и године, географске ширине и дужине, временских услова, количине озона у ваздуху, надморске висине, површине на којој стојите, као и боје коже.

Генерално, зими, када је УВ зрачење знатно слабије, препоручује се излагање руку и лица сунцу дуже од два сата како би се синтетизовало 1000 ИУ витамина Д, што је препоручена дневна доза за одрасле. За исту количину, љети, у сезони најјачег сунчевог зрачења, довољно је само десет минута незаштићеног тамњења лица и руку.

Људи са веома свјетлом и реактивном кожом који не подносе сунце, као и они који су се опоравили од меланома, требало би да избјегавају сунце и витамин Д уносе храном и суплементима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана