Колико времена дневно бисте требали ходати и можете ли на овај начин смршати

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Свако ко води рачуна о здравственом стању би се требао трудити одвојити вријеме за ходање, а у комбинацији с добрим прехрамбеним навикама помоћи ће вам да изгубите вишак килограма.

Можда се не чини као најефикаснија вјежба, али стручњаци су доказали да може помоћи у мршављењу и побољшању менталног здравља само неколико хиљада корака дневно може сагорјети стотине калорија, преноси портал Кликс.

Cedric Bryant, предсједник удружењаAmerican Council on Exercise , каже: "Ријеч је о аеробној вјежби која се лако обавља и омогућава особи да троши енергију и сагоријева калорије, тако да у сваком случају помаже у процесу мршављења."За постизање доброг здравстеног стања препоручује се да ходате отприлике 30 минута већину дана у седмици, односно што чешће можете."Ако желите смршавити, ходајте у распону од 45 до 60 минута

. Имајте на уму да не морате све одрадити одједном, шетњу можете подијелити на неколико дијелова".Напримјер, ујутру можете отићи на 30-минутну шетњу па послије вечере прошетати још 15 или 30 минута.

"Идеја је да 'скупите' тих 45 или 60 минута хода. Оно ће вам помоћи у губитку тежине", прича.Дијететичарка Samantha Cassetty објаснила је да би просјечна 40-годишња жена могла изгубити пет килограма у два мјесеца када би ходала сат времена седмично.Међутим, ходање вам не може помоћи да "исправите" лош начин прехране.

"Ходање и здраве прехрамбене навике могу помоћи у губитку наведених пет килограма, али само ходање никада неће дати резултате које очекујете".

Мршављење зависи о генетици, метаболизму, доби, нивоу стреса кроз који пролазите и количини сна. Наравно, ходање има више користи од самог губитка тежине.

Као и свака друга аеробна вјежба, побољшаће рад кардиоваскуларног система, доћи ће регулације шећера у крви и помоћи у снижавању крвног притиска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана