Колико уношење хладне воде утиче на пробаву и здравље цријева

ГС
Foto: Илустрација

Љето је вријеме када се препоручује унос веће количине воде, међутим многи, да би се освјежили, посежу за хладном или чак леденом водом.

Колико је заиста добро за организам уносити хладну воду?

Стручњаци наводе да хладна вода може негативно утицати и на пробавни систем, тако што га успорава. Унутрашња температура тијела је око 36 степени и због тога би за нормалну функцију тијела и пробаве требало пити воду сличне температуре, преноси портал Кликс.

Сахара Росе, стручњакиња у пољу традиционалне медицине, рекла је да наше тијело потроши много више енергије када уносимо хладну воду, остављајући нам мање енергије за оздрављење и менталне функције.

"Када уносимо хладну воду у организам, долази до сужавања крвних жила, док се пијењем топле воде крвне жиле шире", додала је.

Многи стручњаци, међу њима и Росе, препоручују конзумирање само топле воде или чак вруће, како би пробава била у оптималном стању.

Међутим, мало је истраживања о предностима конзумирања топле воде, иако се то заговара у многим културама. Једино што је научно доказано јесте да уношењем хладне воде долази до стезања крвних жила, што може узроковати слабију апсорпцију, док када конзумирате топлу воду, крвни судови вам се шире.

Упркос недостатку студија Росе заговара избјегавање ледене воде.

"Након свих медицинских обука схватила сам да много тога не знамо, посебно када је ријеч о здрављу цријева и имунолошком систему. То су подручја која не разумијемо добро у нашем традиционалном медицинском систему", рекла је.

Ако сте жедни, није паметно ни чекати да вода досегне савршену температуру. Задржавање хидратације требао би вам бити приоритет, нарочито током топлијих годишњих доба и вјежбања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана