Колико пута дневно идете у тоалет? Откривен број "посјета" који није добар знак

B92
Foto: Unsplash

У просјеку, већина људи посјећује тоалет око шест или седам пута дневно - иако је ово мало другачије за све.

Чак је и одлазак у тоалет током ноћи заправо сасвим нормална ствар, кажу стручњаци. Британски уролог Петр Холи тврди да је неопходан преглед код специјалисте ако мокрите више од десет пута дневно.

"Одлазак у тоалет више од десет пута може бити знак да нешто није у реду јер низ болести може узроковати да мокримо чешц́е него иначе", рекао је он. Ово укључује болести као што су...

1. Дијабетес: "Када има превише шећера у крви, наши бубрези су приморани да раде још јаче да филтрирају и апсорбују глукозу и излучују је као урин", објаснио је Холи. Када неко конзумира много шец́ера и много мокри, то показује да можда има дијабетес типа 2.


2. Мождани удар: Мождани удар настаје када је крвни суд који преноси кисеоник до мозга блокиран или пукнут и може створити проблеме са нашим централним нервним системом. "Могу бити погођени нерви повезани са бешиком и као резултат тога ћемо можда морати чешц́е да пишкимо или изгубимо способност да држимо бешику", рекао је Холи.

3. Увећана простата: Већина мушкараца има увец́ану простату – жлезду која се налази у близини мушке бешике, а најчешће је код мушкараца старијих од 50 година. "Ово може довести до додатног притиска на бешику и уретру и узроковати повећану учесталост мокрења, као и вeће потешкоће при мокрењу", рекао је он.

4. Рак мокрац́не бешике: "Бешика је витални део процеса мокрења, а тумор у њој може утицати на то како пишкимо", рекао је Холи. Можда ћемо морати да мокримо чешц́е него обично, можемо осећати бол док то радимо, а то такође може створити осећај потребе за мокрењем чак и када бешика није пуна.

5. Полно преносиве болести: Хламидија и гонореја су међу најчешће дијагностикованим полно преносивим болестима у УК и обе су повезане са повећаним мокрењем. "Оне такође могу да створе осећај пецкања када пишкимо, да замути урин или да створе јак мирис", објаснио је господин Холи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана