Колико протеина дневно је потребно нашем тијелу

GS
Foto: Shutterstock

Протеин који се налази у свакој ћелији, ткиву и органу у нашем тијелу обезбјеђује структуру, олакшава комуникацију између ћелија, транспортује молекуле и гради нове ћелије. Присутан је у нашој коси, кожи, мозгу, јетри, тетивама...

Протеини нуде многе здравствене бенефиције, укључујући промоцију ситости, смањење жудње за шећером, помоћ у поправљању и расту мишића и убрзавање метаболизма.

Као један од три макронутријента која су нашим тијелима потребна за енергију, протеини су јединствени по томе што наша тијела не складиште у резервама као што то чине угљени хидрати и масти. Због тога морамо осигурати да уносимо довољно протеина кроз исхрану како бисмо задовољили потребе нашег тијела.

Оптимални дневни опсег протеина који појединци треба да имају како би осигурали највише користи од овог есенцијалног нутријента је сљедећи:

Одрасле жене: око 46 грама протеина дневно

Одрасли мушкарци: око 56 грама протеина дневно

Међутим, ове препоруке могу значајно да варирају у зависности од различитих фактора као што су старост, пол, ниво активности и опште здравље.

Према Тауб-Диx-у, одређене групе често захтијевају веће количине протеина:

Труднице: Потребан им је додатни протеин да подрже раст фетуса

Старији људи: Можда ће им требати више протеина да спријечи губитак мишића

Спортисти: Повећани протеини су потребни за поправку и изградњу мишићног ткива

Прилагођавање уноса протеина индивидуалним потребама може помоћи у оптимизацији здравља и физичких перформанси, осигуравајући да свако добије праву количину за своју специфичну ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана