Колико је воћа и поврћа потребно дјеци

Г.С.
Foto: Илустрација

Многи нутриционисти наводе да је је потребно узимати пет порција воћа и поврћа на дан, мада је питање колико се и сами држимо тог савјета, а поготово колико успијевамо такав јеловник наметнути дјеци.

Дјеца једу премало воћа и поврћа, а уз то га превише и не воле.

Храњиве твари

Сви бисмо сваки дан требали појести свјеже воће и поврће, и кухано и свјеже. 

То није толико тешко испунити, иако се на први поглед чини тако. Почните одмах ујутро, тако што ћете дјетету за доручак дати свјеже јагоде и житарице. Мало мркве нека буде ужина, а тиквице припремите као прилог за ручак. Смути од банане припремите за поподне, а зелену салату уз вечеру, преноси Аваз.

Бројне су могућности да воће и поврће укључите у јеловник. Избор је велики па није тешко осмислити комбинације онога што дијете воли јести.

Како бисте искористили што више витамина, воће и поврће које користите нека буде свјеже. Не заборавите да се многи витамини и храњиве твари налазе се непосредно испод коре, па не гулите све што се може јести с кором.

Комадић паприке бит ће укуснији ако се умочи у фини сос од јогурта. То је и привлачније и занимљивије него да сте паприку скухали. Дјеца ће често радије појести сирово поврће него кад га скухате и радије ће појести комадиће воћа него цијелу воћку. Често не желе појести воћку јер има кошпицу или им се не допада структура поврћа иако им је оно заправо укусно.

Тада је најбоље понудити воће или поврће у некој другој форми. Направите супу од тикве, грашка, мркве, карфиола, брокуле, или смоотхие од воћа.

Нормалан развој

Зависно од узраста, дјеца би сваког дана требала у организам унијети одређене количине поврћа. За малишане од двије до три године неопходна је шоља (2,5 дл) исјецканог свјежег поврћа дневно. Али, ако се ради о зеленом лиснатом поврћу, потребне су двије шоље. Дјеци од четири до осам година потребна је шоља и по поврћа.

Дјевојчице од девет до 13 година требале би унијети двије шоље, а дјечаци истог узраста двије и по. Количина поврћа разликује се и за дјевојчице и дјечаке између 14 и 18 година. 

Дјевојчицама је за нормалан развој и здравље организма потребно двије и по шоље поврћа, а дјечацима три.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана