Колико је опасно пливати одмах послије оброка

ГС
Foto: Илустрација

Често се током љета може чути да увијек послије јела треба мало одморити, а не одмах ускочити у воду.

У жељи да што боље искористимо тај одмор и уживање на обали лијепог плавог мора људима је потпуно у реду да ручају испод сунцобрана, а ако је то нека брза храна за понијети тим боље.

Ипак, много пута смо имали прилике да чујемо да нам родитељи или здравствени радиници кажу да није добро ући у воду одмах након оброка.

Доктор Џим Кини, који годинама ради у хитној помоћи у једној болиници у Калифорнији дао је одговор на ово питање, као и још неколико корисних савјета.

"Не постоје медицински докази који указују на то да је неопходно да сачекате најмање 30 минута након јела, прије пливања. Није било случајева нити доказа који сугеришу да је јело непосредно прије пливања довело до тога да се неко удави", рекао је Кини.

Према његовом мишљењу овај мит је настао некад давно кад људи нису имали довољно знања о томе како заправо функционише људски организам. Тада се сматрало да након јала мање кисеоника дотиче у руке и ноге у току пливања, јер је стомак презаузет варењем, па би то могло да доведе до слабости и дављења.

Једење прије пливања, међутим, може да буде опасно ако планирате да пређете велику раздаљину или да пливате превише брзо. Лагано, рекреативно пливање са пријатељима након уживања у храни не представља никакву опасност, али ако сте планирали нешто напорније, боље би било да сачекате.

"Једење великог оброка, након кога слиједи исцрпљујуће пливање, може да доведе до мучнине или повраћања", објаснио је Кими, који савјетује да "олимпијско" пливање ипак мало одложите.

Оно што Кини препоручује јесте да се уноси умјерена количина намириница, као и да се током љета бирају оне које се лако варе и које неће оптеретити ваш организам.

До 70 одсто смртних случајева повезаних са рекреацијом у води међу адолесцентима и одраслима догодило се када је био укључен алкохол.

Стога, ово је дефинитивно намирница коју не треба да конзумирате док сте на плажи или на базену, колико год да сте вјешт пливач.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана