Колико је дозвољено јести лубенице, а ко је уопште не би смио јести

ГС
Колико је дозвољено јести лубенице, а ко је уопште не би смио јести

Лубеница, омиљена љетна посластица, није само укусна већ и изузетно здрава. Ово поврће не само да хидрира тијело током врелих љетних дана, већ је и богата витаминима, минералима и антиоксидансима који пружају бројне здравствене користи.

Међутим, за особе које живе са дијабетесом, конзумација лубенице захтијева одређени степен опреза.

Др. Наталија Петрова, призната руска стручњакиња за исхрану, истиче важност балансирања уноса лубенице, посебно за особе које се боре са дијабетесом или другим метаболичким проблемима. 

Лубеница је позната по високом садржају фруктозе, природног шећера који може брзо повећати ниво шећера у крви. Стога, иако се сматра нискокалоричним поврћем са ниским гликемијским индексом, важно је да особе са дијабетесом ограниче унос лубенице и пажљиво прате количину коју конзумирају.

Прекомјерна конзумација фруктозе може довести до различитих здравствених проблема, укључујући масну дегенерацију јетре. Ово је посебно важно за особе које већ имају ризик од метаболичких синдрома или других болести јетре. 

Др. Петрова савјетује своје пацијенте да уживају у лубеници у разумним количинама као дио балансиране исхране, али да се консултују са својим љекаром или нутриционистом како би прилагодили своју исхрану према индивидуалним потребама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана