Колико дим од пожара може да погорша здравствено стање?

ГС
Foto: Агенције

Свједоци смо да су пожари све чешћи у току љетњих периода.

Свјесни чињенице да се неки теже локализују и да остављају трајне посљедице по животну средину и здравље људи, научници из иностранства су испитивали како дим од пожара може да утиче на здравље, преноси портал б92.

Постоји комбинација фактора који изазивају погоршање квалитета ваздуха, међу којима су и загађивачи које је направио човек.Стручњаци кажу да дим од пожара, игра значајну улогу у смањењу квалитета ваздуха.

Пожари и дим који они уносе - постацће све доминантнији покретач загађења ваздуха у годинама које долазе.

Штавише, све вец́и број истраживања указује на штетне ефекте на здравље, укључујуцћи више смртних случајева и хоспитализација, повезаних са изложеношцћу диму од пожара.

Дим посебно погађа респираторни и кардиоваскуларни систем, јер удисање ситних честица дима изазива упалу и, између осталог, умањује функцију плуцћа. Истраживања показују да је посебно опасан за старије особе, труднице и људе са већ постојецћим обољењима.

 

Шерил Магзамен, истраживачица са Универзитета у држави Колорадо проучава загађење ваздуха, она је у својој студији открила да је изложеност диму "позитивно повезана са хоспитализацијама за све респираторне исходе заједно, астму, КОПБ и акутни бронхитис и кардиоваскуларни морбидитет.

Укључујуц́и и хоспитализације за све исходе (кардиоваскуларне болести), цереброваскуларне исходе, срчану инсуфицијенцију и (исхемијску болест срца).

Студија са Универзитета у Колораду показала је да дим од пожара понекад чини више од 50 одсто опасних честица у ваздуху у летњим месецима.

"Честице дима су довољно мале - 30 пута мање од длаке на глави, могу "дубоко да уђу у ваша плуц́а и заправо прођу у ваш крвоток", рекла је Сара Кофилд, која ради у граду Мизула.

Истраживање објављено у августу 2020

Калифорнијско истраживање раније ове године, показало је да је удисање честица дима од пожара "до 10 пута штетније по здравље људи него (честице загађења) из других извора".

Иако стручњаци још увек рашчлањују тачне детаље у истраживачком пољу у области изложености пожара, постоје јаки докази о његовом штетном утицају на здравље.

Студија Универзитета у Монтани која је испитивала здравље људи који су били изложени изузетно високим нивоима честица дима дужи период. Открила је "значајно смањење плуц́не функције", и то је код многих становника остало смањено две године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана