Колико често треба да мијењате четкицу за зубе

ГС
Колико често треба да мијењате четкицу за зубе

Можда не размишљате превише о својој четкици за зубе и томе колико често треба да је мијењате прије него што се расцвјета, али би свакако требало.

Редовна замјена четкице је кључна за одржавање оралне хигијене и здравља, каже др Џојс Канг, угледни стоматолог.

"Ако желите да одржите здравље уста, важно је да редовно мијењате четкицу за зубе на сваких три-четири мјесеца због накупљања бактерија. Ово је у складу са препоруком Америчког стоматолошког удружења“, каже др Канг.

Који су знакови да треба да промијените четкицу за зубе?

Један од главних знакова да је вријеме за промјену четкице је када длачице почну да се троше, каже др Канг. Међутим, постоје и мање видљиви знакови на које треба обратити пажњу.

"Треба да је мијењате и раније ако сте били болесни“, објашњава др Канг, како би се смањила присутност бактерија.

Како да ваша четкица за зубе траје дуже?

Један савјет за продужење трајања четкице је да користите одговарајући притисак приликом прања, каже стоматолог. Покушајте да не притискате превише како би длачице задржале свој облик (и како бисте били њежни према зубима).

Др Канг такође каже да можете чистити своју четкицу за зубе како би трајала дуже.

"Многи људи не знају за ово, али можете заправо да очистите четкицу за зубе са детерџентом за судове. Тиме можете да уклоните наслаге бактерија са четкице, што може да продужи њен вијек трајања“, каже.

Међутим, др Канг и даље препоручује мијењање четкице сваких три-четири месеца, без обзира на то колико често је чистите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана