Колаген доста помаже, али у неким стварима нема ефекта

Г.С.
Foto: Илустрација

Колаген може да буде прилично ефикасан у тијелу и може да помогне у многим процесима, али постоје неке ствари у којима вам не може помоћи.

Колаген је прилично популаран додатак исхрани који многи људи узимају из различитих разлога. Продаје се у облику праха и капсула, а може се добити и из коштаног бујона, преноси РТЦГ.

Зашто је колаген тако хваљен?

Колаген има важну функцију у тијелу, јер игра улогу у изградњи многих ткива: костију, хрскавице, коже, косе, очију, дигестивног система… Како колаген није баш јефтин, важно је знати шта су могуће посљедице редовног узимања.

Који су добри ефекти колагена?

Прво, погледајмо могуће позитивне посљедице редовног узимања колагена.

Помаже да замијенимо оно што губимо како старимо.

Шта то значи?

Колаген је врста „лијепка“ који држи ваше тијело заједно и чини до 30 одсто протеина у вашем тијелу.

Добра вијест је да сами правимо колаген, али током година овај процес полако престаје.

Ово почиње у доби од 30 година, када тијело почиње да производи много мање колагена. Уз додатак исхрани, можете замијенити оно што тијелу почиње да недостаје старењем и генерално подржите своје здравље.

Одложени знаци старења

Не, старење нећете избјећи, али прве знаке можете успорити редовним узимањем колагена.

Управо због тога је тако популаран додатак, јер помаже у задржавању влаге, побољшава еластичност коже, повеćава густину колагених влакана… Неćете учинити чудо, али можете да се побринете за младалачки изглед.

Мање болова у зглобовима

Бол у зглобовима ће вас на крају натјерати да престанете да се крећете, што је лоше за здраво старење. У томе вам може помоћи колаген, који подржава везивно ткиво, што осјеćћате као ублажавање болова током и послије вјежбања, а временом може и потпуно да нестане.

Бонус ефекат је обнављање хрскавице и антиупални ефекат. Ако сте управо због тога престали са редовним спортским активностима, покушајте да узмете колаген и видите да ли ће се бол смањити.

Боља функција цријева

Колаген је дио везивног ткива које чини дебело цријево и дигестивни тракт, тако да такође може да подржи инфламаторна дигестивна стања као што су иритативна болест цријева и друга.

Пацијенти обично имају нижи ниво колагена, па могу сами себи да помогну капсулама и тиме ублаже симптоме болести. Међутим, колаген неćе излечити стање и није замјена за љекове и његу која је потребна пацијентима, преноси Цитy Магазине.

Побољшава рад срца

Каже се да колаген помаже у јачању зидова крвних судова, смањујући ризик од артеријских болести.

Такође може побољшати ниво холестерола и смањити ризик од других срчаних болести. Умјешајте га у шољицу кафе и не заборавите да редовно вјежбање такође побољшава здравље срца. Немојте се ослањати само на колаген.

Шта колаген не може?

Упркос свим предностима, ево нечега што не можете очекивати од колагена: мршављење. Ако желите да се храните здраво, јеловник треба да садржи довољно протеина. Помажу у изградњи мишића, односно ткива које је метаболички активније од масти, што значи бржи метаболизам.

Али овдје се не можете ослонити на колаген. Ако је додатак исхрани једина промјена у вашим навикама у исхрани, нећете постићи свој циљ.

Такође треба прекинути навике као што су јутарњи кроасани уз кафу, парче пице за ручак, слаткише и слично и додати редовно вјежбање у свој дан. Тај сат који једном недјељно проведете у теретани, нажалост, неће бити довољан. И осталих дана потражите активности које ће вас опустити и дати вам нову залиху енергије.

Дакле, колаген вам може помоћи да изгубите тежину, али то је само мали дио процеса који вас чека.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана