Кокосово уље у борби против стрија

Г.С.
Кокосово уље у борби против стрија

Тигрове пругице или стрије могу се појавити на тијелу из бројних разлога.

 

 

Први и основни је трудноћа, усљед растезања коже како се тијело жене прилагођава новом стању. Други је прекомјерна тежина, а трећи нагли раст у пубертету. Који год да је разлог, појава стрија је непријатно искуство, често до те мјере, да жене бирају инвазивне методе уклањања стрија.

Данас ћемо вас упознати са једном природном методом борбе против стрија. У питању је кокосово уље. Као високо хидратантно средство пуно антибактеријских својстава, кокосово уље има вишеструку корист за вашу кожу. Чаролију у кокосовом уљу ствара присуство слободних масних киселина, укључујући лауринску, палмитинску, олеинску и линолну. Кокосово уље се нашироко користи за третман побољшања изгледа стрија. Иако их не може у потпуности елиминисати, оно чини да стрије буду мање видљиве.

Хидрирана и нахрањена кожа је еластичнија и самим тим мање склона појави стрија, док оне постојеће стрије, усљед третмана кокосовим уљем, постају мање изражене. Кокосово уље спречава губитак воде из епидермалног слоја који кожу одржава влажном. Осим тога, оно повећава развој колагена који је од виталног значаја за зацељивање рана и ожиљака. Познато је и да кокосово уље штити кожу од УВ оштећења, као и да својим противупалним дејствима спречава појаву екцема и атопијског дерматитиса.

Чисто кокосово уље

Потребно: 1 кашика дјевичанског кокосовог уља

Примјена: загријати уље у микроталасној рерни неколико секунди. Нанијети топло уље на подручје захваћено стријама и њежно масирати кружним покретима. Оставити преко ноћи да дјелује. Употреба је могућа свакодневно.

Кокосово уље и алое вера

Потребно: 1 кашика дјевичанског кокосовог уља и 1 кашика свјежег гела од алоја вере

Примјена: загријати кокосово уље у микроталасној рерни, а потом додати алое вера гел. Промијешати и нанијети на подручје на ком се налазе стрије и масирати њежним покретима. Оставити да дјелује преко ноћи. Понављати сваки дан.

Кокосово и рицинусово уље

Потребно: 1 кашика рицинусовог уља и 1 кашика дјевичанског кокосовог уља

Примјена: помијешати уља у једној посуди и масирати око 15 мин захваћено подручје. Оставити да дјелује преко ноћи. Могуће је користити ову методу сваки дан.

Кокосово уље и куркума

Потребно: ½ кашике куркуме у праху и 1 кашика дјевичанског кокосовог уља

Примјена: помијешати куркуму и уље у једној посуди и њежно масирати захваћено подручје стријама. Оставити да одстоји на кожи око 1 сат, а потом испрати под млазом топле воде. Нанијети на кожу потом хидратантну крему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана