Које су предности умивања сланом водом

ГС
Које су предности умивања сланом водом

Познато је да морска вода благотворно дјелује на кожу, па није изненађујуће што многи тврде да и умивање раствором соли доноси сличне користи.

Од чишћења вишка масноће и смиривања иритација, до борбе против акни - предности које се приписују сланој води су бројне. Међутим, дерматолози упозоравају да се мора бити опрезан, јер претјерана употреба соли може да исуши кожу и наруши њену природну баријеру.

ž

Слиједи пет потенцијалних користи.

Чишћење и уклањање вишка масноће: Слана вода помаже у уклањању вишка уља и нечистоћа са коже лица, што је посебно корисно за особе са маснијом кожом.

Антибактеријска својства: Со има природна антибактеријска својства, па умивање сланом водом помаже у смањењу броја бактерија на површини коже, што је од користи у борби против акни и других кожних инфекција.

Умирујући ефекат код иритација: Благи раствор соли доприноси смиривању иритиране коже, смањењу црвенила и отока. То је један од разлога зашто се слана вода користи за испирање рана и код мањих иритација коже.

Пилинг коже: Со може да дјелује као благи природни пилинг, помажући у уклањању мртвих ћелија коже, чинећи је мекшом и глаткијом.

Балансирање пХ вриједности: Умивање сланом водом регулише пХ вриједности коже, што је корисно за одржавање њене здраве баријере.

Међутим, важно је користити благу концентрацију, рецимо кашичица соли на шољу млаке воде, јер превише соли може да исуши кожу и изазове иритацију. Такође, ово није препоручљиво за особе са врло осјетљивом или сувом кожом, јер може додатно да погорша стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана