Које су предности и мане газиране, а које негазиране воде

ГС
Које су предности и мане газиране, а које негазиране воде

Правилна хидратација олакшава избацивање токсина, побољшава изглед коже и омогућује правилан рад пробавног система

 Пити воду једна је од најважнијих ствари које можете учинити за своје здравље. Правилна хидратација олакшава избацивање токсина, побољшава изглед коже и омогућује правилан рад пробавног система.

Када је ријеч о води, свијет се традиционално дијели на двије скупине: постоје они који воле негазирану воду и они који не могу без мјехурића газиране воде.

Митови који круже о двије врсте воде су бројни – и нису сви потврђени доказима: неки кажу да је газирана вода кориснија од негазиране у пробавном процесу, други оптужују газирану воду за отицање или задржавање воде.

Је ли газирана вода лоша?

Добробити конзумирања минералне воде (редовито или повремено) су бројне.

Прије свега, заправо помаже код пробавних сметњи и тежине у желуцу, захваљујући присутности угљичног диоксида у свом саставу.

Затим, помаже код сузбијања осјећаја умора и губитка концентрације – ако, примјерице, возите или сте неколико сати обављали сједећи посао.

На крају, тијеком спортских активности или врло врућих дана, захваљујући високом нивоу минералних соли (натриј, калиј, магнезиј) газирана вода на природан начин смањује осјећај умора и исцрпљености.

Уколико имате ова стања, газирана вода се не препоручује:

За људе доброг здравља газирана вода нема нуспојава.

Међутим, код одређених патологија, конзумацију мехурића треба избегавати – или барем ограничити,преноси Уна

Примјерице, они који пате од бубрежних каменаца или тзв. “ренелле” (ситни пијесак који се ствара унутар бубрега) требају избјегавати газирану воду.

Присутност калција могла би придонијети развоју ових поремећаја, присиљавајући људе да пију пуно више воде од препоручене двије литре дневно.

Чак и они који узимају додатке на бази калција због других патологија (на примјер, остеопорозе) требали би ограничити конзумацију газиране воде како би избјегли ризик од таложења овог минерала у бубрезима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана