Које су крвне групе у ризичној групи од развоја опасних болести срца?

ГС
Foto: Илустрација

Према изгледу особе се не може закључити коју крвну групу има, али добро знамо да се и према њој разликујемо па тако постоје: А+, А-, Б+, Б-, О-, О+, АБ+ и АБ-.

Ове разлике у крвној групи не значе пуно све до тренутка када стварно значе пуно, посебно ако сте у болници и требате трансплантацију крви или донирате крв. Тада морате знати која сте крвна група.

Постоји све више истраживања о крвним групама и чини се да би могле значити више него мислимо, посебно ако су у питању одређени здравствени проблеми, посебно здравље срца. Ове невидљиве разлике у крви могу код неких особа значити да ће имати кардиоваскуларних проблема или им бити склони.

Шта значе крвне групе и како се разликују?

Слова А, Б и 0 представљају разне варијације АБО гена, које програмирају крвне станице.

Ако на примјер имате АБ групу, тијело је програмирано да производи А и Б антигене црвених крвних зрнаца, док особа с крвном групом 0 не производи антигене.

Крв тако може бити позитивна или негативна зависно о томе има ли протеина у црвеним крвним зрнцима.

Ако постоје протеини, ви сте Rh позитивни.

Особе с крвном групом 0 се сматрају универзалним донорима управо ради мањка антигена и протеина, што значи да вашу крв у случају потребе може примити свако.

Које су крвне групе у ризичној групи од развоја болести срца?

Особе које имају крвну групу А, Б или АБ су у групи која има веће шансе да ће доживјети инфаркт или болест срца, према писању Америчке удруге за срце, преноси Ординација.

Док је тај ризик мали - А и Б имају заједно 8 одсто веће шансе да ће доживјети инфаркт), разлика код крвних угрушака је нешто већа.

Приликом рада на истраживању научници су открили како постоје 51 одсто веће шансе да ће се код тих крвних група развити дубока венска тромбоза и 47 одсто веће шансе да ће доћи до плућне емболије, што је врло озбиљно стање.

Према стручњацима, разлог за толико повећан ризик може бити посљедица упалних процеса који се догађају код ових крвних група.

Протеини који се у њима налазе могу узроковати прекид дотока крви или тањење артерија и вена, што води до повећаног ризика од стварања крвних угрушака и болести срца.Сматрају да то може појаснити и смањен ризик од озбиљног облика болести цовид код оних који имају крвну групу 0, а управо је тај податак био повод за истраживање.

Озбиљан облик болести цовид може узроковати болести срца, угрушке и друге кардиоваскуларне проблеме.

Шта још доноси одређена крвна група?

Они који имају крвну групу 0 имају и мањи ризик од развоја болести срца или крвних угрушака, али могу имати проблема с поремећајима крварења, а то посебно може бити након порода гдје се код ове групе примјећује већи губитак крви.

Исто тако могу имати више проблема након трауматске озљеде ради већег губитка крви.

Примијећени су и проблеми с памћењем, фокусом и доношењем одлука код крвне групе АБ.

Треба ли мијењати животне навике према крвној групи?

Док истраживања показују колико крвна група може утицати на ризик од развоја болести срца, важни су и фактори попут прехране, вјежбања и изложености онечишћеном зраку, а сви они могу утицати на евентуалне проблеме са здрављем срца.

Будућа истраживања би могла дефинирати начине на које ће се лијечити пацијенти с одређеном крвном групом па би тако пацијенти с крвном групом А а који имају повишен колестерол могли имати користи од кориштења аспирина свакодневно, што можда није потребно код особе која има групу 0.

На крају се може закључити како правилна прехрана и даље стоји као најбоља превентивна мјера за здравље срца без обзира о којој се крвној групи ради, пише Ординација.хр.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана