Које промјене ћете уочити ако престанете конзумирати алкохол

ГС
Које промјене ћете уочити ако престанете конзумирати алкохол

Престанак конзумирања алкохола, чак и на само мјесец дана, може значајно побољшати ваше здравље. Знате ли које промјене ћете најприје уочити ако се одлучите на овај корак?

Конзумираћете знатно мање количине хране у односу на раније. Алкохол узрокује дебљање због вишка калорија које садржи. Самим тим повећава и ваш апетит за висококалоричном храном. Према истраживању објављеном у часопису Аппетите, људи који су пили само пола чашице алкохола јели су 11 посто више од оних који су апстинирали.

Иако алкохол многе људе успава, он заправо омета квалитет сна. Након што престанете пити алкохол, примијетит ћете да можете брже заспати, имат квалитетнији сан и ујутру се пробудити осјећајући се свјеже и спремно за обавезе које морате испунити.

Ако одустанете од конзумирања алкохола на мјесец дана, смањит ћете шансе за оштећење јетре за чак 20 посто. Осим тога, ниво глукоузе у крви, кључног фактора за дијабетес, смањит ће се за 16 посто.

Чак и у малим дозама, алкохол негативно утјече на способност желучаних мишића да разграђиују унесену храну. Такођер може ометати способност пробавних ензима да функционишу и разграђују храну. Када је рад ових функција поремећен, пробава постаје лоша. Престанак конзумирања алкохола ће готово моментално ријешити овај проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана