Које навике лоше утичу на мозак

Независне
Foto: илустрација

Неколико студија у посљедњој деценији доказало је да постоје промјене у исхрани и начину живота које можете усвојити како бисте одржали свој ум оштрим док старите.

Већина студија се фокусирала на предности биљне исхране са пуно шареног воћа и поврћа и ограниченим уносом додатих шећера, засићених масти, која препоручује здрав начин живота и балансаиране оброке како би мозак остао здрав.

Прави гутљаји могу помоћи у концентрацији, когницији одржавајући ваше краткорочно и дугорочно памћење док старите. Ипак, оно што је најважније јесте да престанете да практикујете лоше навике у пићу које проузрокују губитак памћења.

Превише газираних и слатких пића

Ако постоји једна врста пића коју желите да ограничите како бисте одржали мозак оштрим, то су слатки гутљаји попут соде, воћних пића, енергетских напитака и заслађене газиране воде.

Слатка пића повећавају ризик од прекомерне тежине или гојазности, високог нивоа шећера у крви и развоја срчаних болести, што је све повезано са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести и других врста деменције.

Избјегавајте алкохол

Избјегавање прекомјерног опијања или уживање више од једног пића дневно за већину одраслих је једна од најгорих навика за управљање благим когнитивним падом и деменцијом.

Према низу објављених истраживања и Алцхајмеровог друштва, прекомјерна конзумација алкохола има документоване негативне ефекте на краткорочно и дугорочно памћење.

Према научницима, прекомјерна количина алкохола повећава ризик од високог крвног притиска, дијабетеса, можданог удара, атријалне фибрилације и срчане инсуфицијенције, што заузврат може повећати васкуларну деменцију.

Сан је важан

Лош или недовољан сан је повезан са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести, као и са оштећењима учења и когнитивних способности. Добар сан помаже мозгу да обради и складишти успомене и нове информације.

Оно што пијете поподне и увече може вам отежати миран сан. Избјегавање напитака са кофеином, као што су чај, кафа и енергетска пића у касним поподневним или вечерњим сатима је добар начин да осигурате да оно што пијете не утиче негативно на вашу способност да се добро наспавате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана