Које намирнице обавезно треба прати, а које никада не треба

ГС
Које намирнице обавезно треба прати, а које никада не треба

Орашасте плодове треба прати и када су очишћени од љуске, суво воће се сматра једном од најпрљавијих намирница, јаја не треба прати…

Иако нас од малих ногу уче да треба опрати сву храну прије јела или прије кувања, то није баш тако. Неке намирнице неопходно је добро опрати, за неке то није препорука, док код неких постоји дилема.

Ове три намирнице не треба прати баш никада:

1. Јаја

Љуска јајета често садржи посебан премаз како би се јаје заштитило од бактерија. Вода уништава ту заштиту па јаја није добро прати, а нема ни потребе.

2. Тјестенину

Врхунски кувари кажу да би прање тјестенине требало бити противзаконито јер се на тај начин уклања скроб који је касније потребан да би се сос добро спојио с тјестенином. Кувана тјестенина може се ставити под воду једино ако је предвиђена за салате.

3. Печурке

Печурке добро апсорбују воду и зато није добра идеја прати их под водом, или још горе, држати их у води - изгубиће еластичност и постати подложније кварењу.

Ако су баш јако прљаве, брзински их провуците кроз воду и брзо обришите папирним убрусом. Иначе, земља с гљива уклања се четкицом.

Ових пет намирница треба опрати баш увијек:

1. Воће и поврће с јестивом кором

Ако је такво воће и поврће наизглед чисто и сјајно, то не значи да га не треба добро опрати хладном водом. Не користите сапун за то и добро их пребришите папирним убрусом након прања.

2. Воће и поврће с кором која се љушти

Иако воће и поврће љуштите, током тог процеса га држите у рукама и бактерије долазе на вашу кожу с које прелазе на ољуштени дио који једете. Зато прије љуштења треба добро опрати, нпр. банане, мандарине, диње...

3. Лименке

Иако звучи помало чудно, стручњаци препоручују прање лименки прије отварања и истресања хране из ње. Кажу да на лименкама може бити пуно бактерија које након отварања могу доћи на храну коју једемо.

4. Орашасте плодове

Треба их прати и када су очишћени од љуске јер не можете знати гдје су све током производње и транспорта били чувани. Осим тога, прање помаже да се уклони и фитинска кисјелину која их одржава свјежима и штити их од паразита, а може шкодити људском тијелу.

5. Суво воће

Ова врста воћа сматра се једном од најпрљавијих, посебно ако није паковано већ се продаје у ринфузи. Сушено воће би требало добро опрати под млазом воде или чак потопити под воду на неколико сати, открива Бригхт Сиде.

Ове намирнице можете прати, али и не морате:

1. Пилетину

Бактерије на свјежем пилећем месу могу бити опасне за здравље, а најчешћа је салмонела. Многи људи због тога пилетину оперу под водом. Али, други то не раде никада због теорије да се прањем рискира размножавање бактерија и њихово ширење на руке, судоперу, кухињску плочу...

Стручњаци се не могу сложити која од теорија је тачна - треба ли пилетину прати или не. Па тако, једни савјетују да се не пере, док други кажу како то нема никакве везе и да прање не може да шкоди. Зато, одлучите сами. Иначе, кувањем се бактерије уништавају.

2. Остало месо

Као и код пилетине, и код осталих врста меса (свињетине, говедине, телетине, јагњетине...) једни стручњаци кажу како га није добро прати, док други у томе не виде проблем.

Ако сте у дилеми, а желите да се ријешите вишка крви на месу, умјесто да га оперете водом, пребришите га папирнатим убрусом. Након тога руке добро оперите сапуном и врућом водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана