Које намирнице и пића уништавају зубе

Г.С.
Које намирнице и пића уништавају зубе

Поједине врсте хране и пића могу да утичу на здравље зуба. Накупљање бактерија (плака) може да оштети глеђ и проузрокује појаву каријеса.

Стога би слиједеће намирнице и пића требало избегавати да би се проблем спречио.

Газирана пића

Ова пића садрже велике количине шећера који није најбољи савезник здравља. Поред тога, ови напици садрже и лимунску и фосфорну киселину које могу прилично да оштете зубну глеђ.

Алкохол

Испијањем алкохолних пића наша уста се суше, а пљувачка се много мање лучи. Ово је изузетно лоше по зубе — пљувачка чува зубе јер спира остатке хране. Било би добро да послије сваког гутљаја алкохола узмете и мало воде.

Хљеб и чипс

У процесу жвакања ове хране, оне се претварају у смјесу која се лијепи за површину зуба, али и у њиховом међупростору. Потребно је да након јела ових намирница детаљно опрати зубе и концем уклонити остатке, како не би дошло до појаве каријеса.

Сладоледи, бомбоне, коктели

Различите врсте слаткиша и слаткаста пића нису баш сјајан избор — када их унесемо у организам, ослобађа се киселина која није добар савезник у очувању зубне глеђи.

Тврда храна

Код конзумације тврде хране, није само ријеч о каријесу већ у чињеници да она врло лако механички може оштетити зубе. У ту храну спадају: крекери, карамела, двопек, тврдо воће (јабуке или крушке), ушећерени слаткиши, тврде бомбоне, пренио је портал „Магазин новости”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана