Које млијеко успорава, а које убрзава старење

ГС
Које млијеко успорава, а које убрзава старење

Да ли конзумирате млијеко са већим или мањим процентом масти?

Многи су стекли утисак да се доста промијенило мишљење о конзумацији млијека - некада је важило правило да без млијека не може да прође дан, док се данас овај став се драстично промијенио.

Нутрициониста Џени Чампион сматра да кравље млијеко са већим процентом масти припада групи уравнотежене хране, угљених хидрата, масти и протеина, али свакако да и са овом намирницом требало би бити опрезан:

"За здраву особу, препоручњиво је да понекад попије чашу млијека, али никако да пије двије или више чаше дневно. И у овој намирници треба бити умјерен", каже Чампион.

Појава акни, бубуљица, као и убрзано старење коже може да једним дијелом буде узроковано честим пијењем млијека.

О томе говоре студије које су урађене на Brigham Young универзитету под вођством професора Ларија Такера, а у којима је учествовало око 5.800 америчких грађана, указале су на забрињавајуће податке. Наиме, резулатати студије која се спроводила годинама открили су да конзумирање млијека има значајан утицај на наш организам - од појаве акни, преко процеса старења, па све до појаве канцера.

Пуномасно млијеко убрзава старење и може да утиче на појаву канцера у организму, резултати су студија које је ово истраживање спровело. Ипак, професор је упозорио да то не значи да би требало да престанете са конзумацијом млијека, већ да се определите за оно са мањим процентом масноћа.

"Изненађујуће колико је значајана и велика разлика по организма уколико се користи млеко са мање масноћа и оно са више масти", образложио је професор, пеноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана