Које болести изазива спавање мање од шест сати дневно?

Agencije
Које болести изазива спавање мање од шест сати дневно?

Одрасле особе са повишеним крвним притиском, дијабетесом типа 2 или постојећом срчаном болешћу, које обично спавају мање од шест сати, су у великом ризику да озбиљно угрозе своје здравље.

То су резултати студије која је тестирала спавање 16.000 одраслих у доби између 20 и 74 године и потом пратила њихово здравље током 20 година.

"Ово је четврта студија, укључујући нашу, која јасно указује да спавање мање од шест сати дневно заправо може довести до развоја болести артерија и смрти повезане са кардиоваскуларним болестима", рекао је познати кардиолог др Валентин Фастер, директор "Mount Sinai Heart" из Њујорка, који није био укључен у ову студију.

Спавање је од пресудне важности за подмлађивање читавог организма. Дубок сан је неопходан како би тијело лучило хормоне намијењене обнављању ћелија и изградњи ткива у тијелу. Фактори ризика и лош сан повећавају ризик од ране смрти

Нова студија објављена у часопису "American Heart Association", открила је да људи са постојећим високим крвним притиском или дијабетесом типа 2 који су спавали мање од шест сати, имају двоструко веће шансе да доживе срчани или мождани удар.

Међутим, код особа које су спавале дуже од шест сати, ризик од ране смрти у основи је нестао, рекао је главни аутор студије Хулио Фернандез-Мендоза, психолог у Пенсилванији.

Студија је контролисала апнеју за време спавања, пушење, ментално здравље и друга стања болести и искључила све старије од 75 година. Више од половине учесника у студији биле су жене, а просјечна година старости била је 47 година. Постојећа болест и лош сан повећавају ризик и од развоја малигних болести

Ново истраживање је такође открило повезаност недовољног спавања са карциномом. Особе које су већ имале срчани или мождани удар, а које су спавале мање од шест сати, имале су три пута већи ризик од малигних болести.

"Ми не тврдимо да мањак сна може директно да изазове карцином. Срчана болест је фактор ризика, који недостатак сна може да погорша. Особе са срчаним болестима углавном имају и проблеме са имунитетом и тада може доћи до развоја карцинома", објаснио је др Фернандез-Мендоза.

"Много је доказа који показују да су особе у млађој и средњој животној доби, које имају факторе ризика за срчане болести, попут хипертензије или чак дијабетеса, изложене већем ризику од развоја карцинома", додао је доктор.

Др Фернандез-Мендоза сматра да би требало да почну да проверавају пацијенте да ли мало спавају како би им том информацијом помогли да идентификују оне са срчаним болестима који су у већем ризику од развоја карцинома. Шта је рјешење?

Особе са високим крвним притиском или дијабетесом типа 2 које лоше спавају, требало би да се обрате љекару, савјетују ова два стручњака.

"Одговор је да не дајемо таблете за спавање", рекао је др Фастер.

"Морамо бити веома паметни у покушају да схватимо зашто неко мање спава, а то зависи од појединца", додао је доктор.

Многе особе са прекомјерном тјелесном тежином имају апнеју за време спавања, а други могу имати стрес или анксиозност, што доводи до несанице, што би могло да одговори на терапију когнитивног понашања и бољу хигијену сна.

Неки ће можда пити превише кафе или користити алкохол да би им помогао да заспе. Употреба алкохола проузроковаће да се пробудите након кратког времена, а када опет заспите, обично је сан лошијег квалитета.

Рад са стручњаком може много помоћи код идентификације проблема са спавањем и усмјерити на одговарајушће интервенције, рекао је др Фастер.                 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана