Ко стоји иза напитка Прајм: Муљатор који зарађује милионе (ВИДЕО)

ГС
Foto: Инстаграм

Након што је Словенија забранила енергетски напитак Прајм, исто је учинила и Хрватска, а министар здравства Вили Берош рекао је да је тражио хитно ограничавање конзумирања Прајма за дјецу.

Иако су оба пића и у Америци (гдје Прајм има 200 мг кофеина) и у остатку свијета (гдје има 140 мг) рекламирана као пића за особе старије од 18 година, многи замјерају то што је амбалажа Прајма слична другој линији пића, Prime Hydration, која је доступна млађима од 18 година. Осим тога, енергетски напитак садржи и Л-теанин који није допуштен у ЕУ.

"Ми смо у првом реду компанија усредоточена на друштвене мреже. Добра ствар везана за друштвене мреже су подаци, а подаци су ти да је 90 одсто моје публике изнад 18 година", рекао је за АБЦ Њуз Логан Пол, Јутјуб звијезда и један од твораца овог бренда, те додао: "Конзумација кофеина није препоручена за дјецу ни било кога испод 18 година. То је стандард у индустрији, а не нешто што је везано за Прајм. Људи требају бити паметни око тога што уносе у своја тијела."

Логан Пол недавно је објавио да су он и инфлуенцер KSI, с који је покренуо овај пројект, на Прајму до сада зарадили милијарду и 200 милиона долара.

И док је ово само по себи тек умјерено занимљива прича јер би Прајм од самог старта требао бити у идентичној категорији као и остала енергетска пића, његови остали непромишљени потези и мутни послови цијелој причи дају додатну димензију. Поготово у случају кад се ради о прехрамбеним производима до којих могу доћи и дјеца која постају конзументи чак и ако, можда, и нису циљана публика рекламне кампање.

Ко је Логан Пол?

За оне који можда не знају, Логан Александер Пол је 28-годишња Јутјуб звијезда, а Форбес га је 2017., 2018. и 2021. прогласио најбољем плаћеним јутјубером. С преко 90 милиона пратиоца на разним платформама, Пол је једна од најпрепознатљивијих фаца у свијету.

Каријеру је 2013. започео на касније угашеном Вајну, а исте године активно је кренуо и с објавама на Јутјубу гдје је скупио готово 24 милиона пратиоца и преко шест милијарди прегледа.

Пол је уједно и један од оних јутјубера који су славу стекли својом спремношћу да учини све за гледаност што га је учинило једном од најгледанијих, али уједно и најомраженијих особа на тој платформи. 

Његови "скандали" класично су непромишљено понашање и превише их је да бисмо их побројали, али ово су неки од његових "највећих хитова":

Злостављање угинулих животиња

Нико не зна гдје је набавио мртве штакоре, али то је мање битно. Оно што је битније је да је Пол, у настојањима да се "врати у великом стилу", одлучио шокером мрцварити мртве штакоре што се није свидјело ни Јутјубу ни Гуглу који су искључили оглашавање на његовом каналу и одлучили пажљивије пратити садржај који дијеле њихове највеће звијезде.

Дивљање у иностранству

Логан и његов брат Џејк успију направити циркус било гдје се појавили, а осим Јапана гдје су сервирали свој највећи хит, било је ту и путовање у Венецију и Рим. Одлучили су дроном надлијетати Колосеум, због чега су приведени, а од тога су, очекивано, направили онлајн циркус.

Лажирао је властиту смрт

Као и већина најгорих јутјубера, Логан је одлучио искористити наивност својих најмлађих фанова тако што је лажирао властито убиство. Идеја је била да лажира провалу током које је упуцан, а на крају је драматично открио да се ради о једној великој "шали".

Видео из Јапана

И за крај, његов највећи Јутјубхит је посјета шуми Аокигахара коју локално становништво назива "шумом суицида" јер је мјесто на којем велик број самоубица долази скончати свој живот. Током посјете, Логан и његови пријатељи наишли су на леш мушкарца који је висио на дрвету, снимали су га, смијали се и видео објавили на Јутјубу. Логан се неискрено извинио и премда је то било више него довољно (можда чак и непотребно) за профил фанова, многи му то никада нису опростили јер је овим потезом зацементирао статус једног од најомраженијих јутјубера.

Међутим, ово су све ствари које ће засметати аутсајдерима, медијима и његовим критичарима, али не нужно и фановима за које Логан не може учинити ништа погрешно. На страну његове агресивне промотивне кампање у склопу којих фановима продаје било који од својих бројних производа. Слагали се с приступом или не, ради се о легитимној продаји "mercha" што је на крају и поента свих тих канала. Сви продају нешто и то је једноставно природа онлине постојања већине инфлуенцера и твораца онлајн садржаја.

На крају крајева, то је оно што Пол ради. Радило се о његовим боксерским мечевима, документарцу о равној Земљи или кечерским подухватима, Логан Пол зна што његова публика жели и даје им управо то.

Муљатор и лажњак

Међутим, крајем прошле године јутјубер Stephen Findeisen,, познатији као Coffeezilla, који се и иначе бави разоткривањем муљажа, посебно оних повезаних с криптовалутама, у тродијелном се документарцу позабавио Логановом НФТ игром названом CryptoZoo. Игра је од самог почетка наишла на талас критика. Од оних који су се спрдали са Полом јер се у игри користе стоцк фотке животиња, до оних који су га отворено критиковали јер игру продаје и клинцима.

Оно чиме се позабавио  Coffeezilla  је муљажа с криптовалутама, лажно пумпање вриједности и милиони долара које су извукли од инвеститора да би на крају сервирали игру која једноставно не ради.

Наравно, Логан Пол недуго након тога објавио је видео у којем значајно (и у само седам минута) неувјерљиво покушава приказати  Coffeezillu као особу која злонамјерно изврће чињенице и користи га како би подигао гледаност свог канала. Осим што ни у једном тренутку није преузео одговорност за своје пропусте и кривњу је сваљивао на чланове свог тима који су се показали као преваранти, запријетио је Findeisenu  тужбом. Од тужбе, очекивано, није било ништа, али још битније, није било ништа ни од информација везаних за катастрофу звану CryptoZoo.

Сви бране, Логан Пoл зарађује милијарде

Што се Прајма тиче, то је још један од Полових послова који је донио велику зараду, али дословно наилази на проблеме гдје год се појави.

Аустралија је забранила продају Прајма у школама јер представља здравствени ризик свима млађим од 15 година, трудницама, дојиљама те се не смије користити без љекарског надзора, а неки су га нутриционисти назвали производом који "ствара овисност".

Канада такође има проблема с огромном количином кофеина, Данска је повукла производ с полица и допустила само Prime Hydration, али уз услов да се састојци прилагоде државним стандардима. Холандија, Нови Зеланд, Словенија и Јужна Африка забранили су продају Прајма, а у САД-у је на удару критика због сулуде количине кофеина због чега се свима сугерише да ово пиће не конзумирају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана