Кинетоза је болест коју има сваки трећи човјек, а да не зна

ГС
Foto: Агенције

Болест кретања, односно кинетоза, је веома учестала, а према истраживањима, од ње пати свака трећа особа.

Заправо, скоро свако ће осјетити болест кретања уколико буде изложен довољно интензивној брзини, преноси портал б92.

Симптоми обољења

Најједноставније речено, у питању је осећај вртоглавице и мучнине изазван кретањем. Кинетоза се дешава у ситуацијама када неки делови тијела осећају кретање, а други не. На овај начин, тијело је збуњено, јер се оно не креће, али средње ухо детектује кретање.

Мозак за то вријеме покушава да схвати какав сигнал да пошаље остатку тијела.

Болест кретања може да се манифестује у возилу, али и у току вожње лифтом или током скијања, на примијер. У неким случајевима, кинетота настаје и због мигрена, породичне историје ове болести, хормонских промена или неуролошких поремећаја.

Као и с многим другим обољењима, и кинетоза се манифестује другачије код сваке особе. Најчешћи симптоми су блиједа кожа, вртоглавица, појачано знојење, мучнина, повраћање, убрзано дисање, нервоза и поспаност.

Помаже жмурење

Добра вијест је што постоји много начиња да ублажите симптоме кинетозе. Уколико знате да ћете дуго путовати, избегавајте тешке и масне оброке. Када током путовања осетите мучнину, загледајте се у део предјела или објекта који мирује, било да је удаљена бандера, хоризонт или небо.

Избегавајте читање књиге, магазина или гледање у екран мобилног телефона или телевизора током путовања. Неким људима помаже и да жмуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана