Кинески научници предложили нову терапијску стратегију за рак носа и синуса

ГС
Кинески научници предложили нову терапијску стратегију за рак носа и синуса

Ђун Ма тврди да ће ова терапија побољшати животе бар 20 одсто пацијената са назофарингеалним карциномом.

Истраживачки тим из Кине предложио је нову терапијску стратегију за пацијенте са назофарингеалним карциномом, тј. раком носа и синуса, саопштио је Универзитет Sun Jat-sen.

Научници из Онколошког центра тог универзитета спровели су трећу фазу клиничке студије која је показала да је за пацијенте са нискоризичним назофарингеалним карциномом довољна само радиотерапија, умјесто упоредне радиотерапије и хемотерапије, што пацијентима омогућава бољи квалитет живота а не угрожава дјелотворност њиховог лијечења, пренијела је агенција Sinhuа.

У Кини је рак носа и синуса честа појава. Посљедњих година, ова врста карцинома превасходно се третира такозваном радиотерапијом модлуираног интензитета (IMRT), што је значајно унаприједило исходе лијечења, изјавио је замјеник извршног директора тог центра, Ђун Ма.

У сарадњи са неколико других болница, Центар за онкологију Универзитета Sun Jat-sen спровео је истраживање да утврди је ли пацијентима са назофарингеалним карциномом у средњој (другој) фази и даље потребно да истовремено примају хемиотерапију поред радиотерапије.

Резултати су показали да је код пацијената са нискоризичним раком број преживјелих сличан, било да су примали само радиотерапију, било да су примали обје терапије истовремено.

Притом, они пацијенти који су примали само ИМРТ претрпјели су далеко мање токсичних и других нуспојава проузрокованих терапијом, захваљући чему им је квалитет живота био знатно виши него у групи која је примала и хемиотерапију.

Нова стратегија лијечења само радиотерапијом може, стога, значајно унаприједити квалитет живота лијечених уз исту дјелотворност терапије. Ма тврди да ће ово побољшати животе бар 20 одсто пацијената са назофарингеалним карциномом.

Студију је недавно објавио Часопис Америчког медицинског удружења (ЈАМА).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана