Шта осмосатно гледање у екран чини вашим очима?

ГС
Шта осмосатно гледање у екран чини вашим очима?

Просјечан запослени човјек данас проведе бар осам сати дневно гледајући у екран свог компјутера на послу, не рачунајући сате које утроши провјеравајући апликације на телефону и гледајући телевизију.

Познато је да толико гледање у екран није добро за наше очи, али још увијек нема јасних савјета доктора по питању тога колико времена смемо да проводимо у тој активности а да не нашкодимо свом виду, пишу Фоx Неwс.

Људи у просјеку проводе 11 сати дневно гледајући у екран, што на послу, што ван њега, што може да појача ризик од јављања кратковидости и да поремети сан.

Иако је до сада извршен велики број истраживања на тему негативних посљедица од гледања у екран, није утвређено у којој мјери то доприноси унутрашњем оштећењу ока.

"За сада је сигурно да гледање у дигитални екран може да утиче на кратковидост и да иза ове трајна оштећења ока која доводе до тога да људи не виде на даљину или да не могу да виде оштро предмет који је удаљен", каже докторка Шери Роуен.

Према њеним ријечима, постоје кораци које можете предузети како бисте заштитили своје очи. На сваких 20 минута треба да направите паузу од гледања у екран и да што чешће трепћете како бисте подмазивали очи да вам се не би исушиле.

Осим тога, на екран можете да ставите филтер који ће вас заштитити од плавог светла и смањити снагу токсина који изазивају напрезање очију. На све то, треба редовно да идете код офталмолога како би могуће аномалије што прије биле уочене и како бисте на време добили превентивне лекове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана