Кардиолози открили како израчунати ризик од болести срца

Г.С.
Кардиолози открили како израчунати ризик од болести срца

Кардиоваскуларне болести водећи су узрок смрти у свијету, а сваке године односе око 17,9 милиона живота, према подацима Свјетске здравствене организације.

Међутим, постоји још један фактор ризика којег многи нису свјесни, а то је велики обим кукова и бокова, као и однос струка и бокова.

„Знамо да је висцерална масноћа, то јест масноћа око струка, повезана с повећањем кардиоваскуларног ризика, укључујући мождане и срчане ударе, будући да је повезана с повећаним факторима ризика попут високог крвног притиска, дијабетеса и високог холестерола“, каже кардиоваскуларна специјалисткиња и кардиологиња, др Лаура Верде, за Параде.

Осим тога, кардиолог др Сем Сетарех тврди да су велики обим струка и висок однос струка и кукова фактори ризика за срчане болести. Указао је на научно истраживање „Американ Харт Асосијешн“ о повезаности гојазности и кардиоваскуларних болести, у којем се истиче да је обим струка фактор ризик. преноси Б92.

„Обим струка није само показатељ смртности, већ је такође повезан с кардиоваскуларним ризиком због висцералног масног ткива, или висцералне масти, у трбушној дупљи“, објашњава др Сетарех.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана